2021-10-07
朋友推荐呢间Pizza 店 一个礼拜前电话book咗7点半户外位 我哋两人9月17号星期五嚟到西九文化区食Pizza 本身谂住可以佐敦打的去西九 点知截唔到的士又狂塞车 最后我哋系九龙站坐小巴去 落车行过去唔洗10分钟就到都几方便一到餐厅waitress就问我哋有冇卜枱再叫我哋填google form 好快就坐低 正正对住维港海景真系好chillCoconut Lemon Spritz ($58)朋友点嘅 话有好香嘅椰子味仲食到一条条椰子肉Iced Latte ($40)正常发挥 坐室外咁热一定要整番杯冻饮Linguine Algio e Olio ($128)扁意粉好食 因为相比起多汁多酱嘅意粉 我比较钟意呢种冇乜汁嘅 佢加咗大蒜片,辣椒同橄榄油去整 整得好好食 好重蒜味少少辣 啱晒唔系几食得辣嘅我Pepperoni Pizza ($158)系薄批除咗辣肉肠之外仲有水牛芝士,蕃茄酱,奥勒冈草,罗勒叶 以呢个价钱嚟讲 分量好大料好足 薄皮食落去好脆卜卜热辣辣 好好食Pizza Nutella ($88)Nutella多到一个点 一拎起块pizza D酱多到断开咗加埋香蕉好味道Tiram
Coconut Lemon Spritz ($58)
朋友点嘅 话有好香嘅椰子味仲食到一条条椰子肉
Iced Latte ($40)
正常发挥 坐室外咁热一定要整番杯冻饮
Linguine Algio e Olio ($128)
Pepperoni Pizza ($158)
Pizza Nutella ($88)
Tiramisu ($78)
好食食完觉得唔够喉 想再食多杯
餐厅都好welcome带竉物入去一齐用餐 当日都好full last order之后都有唔少人入嚟摸门钉 而系度用餐比我一种好优闲好享受嘅感觉
最后我哋两个人食咗$605, 每个人$300左右 以咁嘅海景嚟讲加上系西九文化区里面 原全系好抵食 最难得嘅系食物嘅质素唔会因此而下降 可以系西九以咁嘅价钱食到咁高质嘅pizza好难得 一定会再encore