2016-03-07
岩岩忙完一个大project, 要慰劳下自己食餐好嘅。喺openrice 见到呢间西餐几多好评,又近老公返工既地方,就同老公去左食dinner!餐厅距离西营盘地铁站大约5至8分钟路程,可能系平日夜晩嘅关系,我地7点上到去嘅时候得几枱客人。不过咁仲好:)等我同老公可以静静地撑下枱脚! 餐厅环境感觉几舒服,枱与枱之间唔算太迫。餐厅service 几好,好有礼貌,仲有主动埋黎介绍d signature dishes比我地。晚餐系a la carte menu, 我地叫左两个appetizers, Tasmania Salmon 同埋 Crab cake, 由于要留肚食甜品(因为已经好耐冇食过甜品喇!!)所以主菜只系拣左一个黑毛猪配烧薯同露笋,同埋一个side dish 杂菌意大利饭黎share! 落左单之后好快就送黎一篮面包,有3款唔同嘅面包,全部都微暖,口感都各有不同,特别要赞一赞圆形白色果个,超软熟,有淡淡既香草味,好好食,转眼间已经比我同老公K.O哂!个侍应见到我地食哂,有过黎问我地使唔使refill, 不过因为怕食唔哂d野,所以冇要到。 等左一阵我地两个头盘就黎左喇!个T
等左一阵我地两个头盘就黎左喇!个Tasmania salmon个texture好软熟, 鱼好香,配埋垫底既无花果甜甜地,口感好丰富!个crab cake焗得好香口,入面有好多蟹肉,我觉得唔使「点」酱已经好正lu!
再黎我地个主菜黑毛猪,块猪好juicy好香,一切开原来猪入面「酿」左d磨菇,再配埋d清清地嘅焗薯仔同露笋,好match又冇咁「漏」。side dish个risotto软硬度适中,好香菇菌味,虽然系side dish, 但系份量都唔少,食到我地都好饱!
食完已经饱哂咁滞,但甜品又点可以放过呢?我点左个Apple Crumble 配雪糕,老公就继续食去到边点到边嘅朱古力心太软!
我个apple crumble好香甜,d苹果一d都唔酸,好食,不过如果可以多d「脆脆」就perfect喇!老公既心太软一上枱时已经有好浓烈既朱古力香味,流心程度一流,配埋个Vanilla 雪糕,极速就比老公食哂!
我地全程坐左2个钟慢慢食,侍应中途不停加水,有service 但又唔会chur 住,所以好舒服!整体黎讲,食物质素同环境舒适度都很好!下次再去果边可以再去食呀!