2020-10-10
嚟红磡,最常嘅就喺有白事要出席,今次喺老友嘅爸爸过身,做兄弟嘅梗喺要帮手。小弟获分配坐门口接待处,由于老友家人决定以传统嘅道教仪式进行,所以,要5:00pm坐到9:00pm。故此,到殡仪馆前整个下午茶打打底,从网上揾到「平记」,因为见风评好似几好。一入门口,估唔到近乎满座,只喺得对搭枱卡位,而餐厅环境都几逼吓,用啲大大小小嘅胶板做间隔,其实,对防疫都喺做个样而已。而小弟坐晌卡位,有部份卡位专登加多块胶板晌枱中间隔开两边,喺方便搭枱做多少少生意,其实,我觉得都OK嘅。本来,一心一意嚟叹个菠萝油,晌铺面贴晌玻璃窗嘅下午茶餐,都有标有菠萝油供应,但坐低后睇睇下午茶餐牌,竟然无咗,有点错愕,既来之,则安之,就食份西多士。而其他时段,餐厅仲有啲咩食物供应?两页外卖纸贴埋出嚟就一眼睇晒。餐具放晌枱边柜桶,差不多已然成为标准,之前晌其他食评都讲过,呢个做法晌疫情期间就唔太好,唯有自行洗洗消毒,但更需留意嘅喺,就算唔喺疫情,个柜桶就咁揾啲纸皮垫底,仲有唔少黑点同污渍,呢个就……!西多士 $27西多煎得有点焦香,而糖胶以胶樽成支咁上,落多落少可自行安排。依家出面好多做西多都喺夹有花生酱馅,但呢度就无嘅,
西多煎得有点焦香,而糖胶以胶樽成支咁上,落多落少可自行安排。依家出面好多做西多都喺夹有花生酱馅,但呢度就无嘅,单一厚少少嘅面包(非台式类嘅厚多士),牛油都喺随意一抹仔,整体嚟讲,无话好差,亦无话好好。 热奶茶
杯奶茶几对评,入口茶味浓郁芳香,而茶奶比例合我心水,够平衡,唔会话边样过于多;口感方面,都算滑嘅,但未至于如丝般滑。 今次嘅茶餐,当然有点失望,打算试菠萝油,但无咗,所试嘅西多士,亦非预期,$27唔叫贵,但倒不如去某家快餐店,因为呢个价可以喺西多搭红豆冰,哈哈,仲唔使坐到咁逼。