2017-01-17 214 浏览
今日与好友食完正餐,就去食一食甜品。因为朋友介绍而来到呢一间日本餐厅,听闻芭菲系呢间店特别有名,所以从过百款芭菲当中,选出左几款。当中有士多啤梨菠萝酸奶芭菲,朱古力x云尼拿雪糕配OREO雪糕芭菲,等等。每一杯芭菲都有一片鲜橙,值得赞嘅系,鲜橙嘅皮已经有一半系分离嘅,所以食落唔会好狼狈而水果同酸奶、雪糕比例均匀,互相之间好配合。我同时亦叫左法式西多士,岀奇地,与平时食开嘅西多士不一样。外皮与平时食嘅面包一样,较难咬开,但系我觉得可以接受。最具特色嘅系,西多士可以同雪糕、cream一齐食。但系店员就无主动教点食嘅,要食客自己领悟喇我就习惯先食西多士,再加一匙雪糕,然后一匙cream。三者味道之间形成重味混合物,简直一绝。 呢间餐厅装潢唔错,有气氛,食客坐嘅位置松动、唔会迫。而有waiter系日本人,所以我地要用英文叫餐。唯一不太好嘅系,餐厅要食客每人都至少要order一份食物咁样有一种强迫嘅感觉,好似无左少少自由咁。

而水果同酸奶、雪糕比例均匀,互相之间好配合。

但系店员就无主动教点食嘅,要食客自己领悟喇

呢间餐厅装潢唔错,有气氛,食客坐嘅位置松动、唔会迫。
咁样有一种强迫嘅感觉,好似无左少少自由咁。
抹茶拿铁
士多啤梨菠萝酸奶芭菲