2023-09-04 3449 浏览
有日行过路过,见到间食店排长龙。细望之下系一间主打西式韩食料理 - PIZZA MARU,心谂揾日要试吓先。平日放工时间,一定有人龙,假期就唔驶谂啦!😅所以今日拣咗平日嘅lunch time 嚟。营业开始时间为中午12点,我哋就踩点到场。平日中午唔驶排队(当日所见),但都坐满8成。😅 店内装修简约,坐位舒适。店员普遍讲英文,但仍有一两位可以讲中文嘅员工。PIZZA MARU 主打当然系Pizza 🍕 啦!其次就系炸鸡(绝对推介!)。今日点咗2个lunch set 再散叫炸鸡, 务求要试多几款。蒜蓉青酱大虾意粉 (Lunch set) 大虾三大只,口感爽口弹牙。青酱忌廉汁非常creamy,味道浓郁,意粉条条都挂汁,淡淡满足。泡菜烤牛肉薄饼(8吋 - Lunch set) 看似一般,但入口先知厉害。馅料(泡菜+烤牛肉) 甜甜咸咸有微微辣,口味丰富。饼底松脆,厚度介乎必X客厚批同薄批之间。厉害之处在于入口每啖芝士都拉丝,真系第一次食Pizza 食到咁多芝士。芝士狂迷必点。炸鱿鱼圈入口「卡勒」一声,脆到无敌,脆浆好薄身,火候控制啱啱好,鱿鱼仲保持到鲜嫰弹牙。炸迷你八爪鱼同鱿鱼圈个脆浆一样,一

蒜蓉青酱大虾意粉 (Lunch set)
大虾三大只,口感爽口弹牙

泡菜烤牛肉薄饼(8吋 - Lunch set)
看似一般,但入口先知厉害

炸鱿鱼圈
入口「卡勒」一声,脆到无敌
,脆浆好薄身,火候控制啱啱好,鱿鱼仲保持到鲜嫰弹牙。

炸迷你八爪鱼
同鱿鱼圈个脆浆一样,一啖咬落去,仲有少少爆汁,本身脆浆够味,建议唔好醮沙律酱,否则好咸。😅

Half-Half 双拼炸鸡 - 蜂蜜牛油炸鸡拼甜辣炸鸡
薄脆浆锁住肉汁,做到真正嘅皮脆肉嫰,系个人暂时嘅No. 1 炸鸡。讲返味道
,蜂蜜牛油味
同卡乐X 薯片味道一样,个人就麻麻地。甜辣炸鸡
甜辣平衡得好好,属于微辣(个人),系韩式口味。

蒜香蜜糖炸鸡
蒜蓉+蜜糖又香又甜,浓郁得嚟又唔会好腻,系我第二最爱
。店内嘅炸鸡size 似春鸡咁大,所以一个人食一只都唔怕食唔晒(如果唔叫其他嘢嘅话😅)。

蟹肉海鲜薄饼(13吋)
海鲜薄饼味道相对清淡啲,薄底仍旧松脆,啖啖芝士拉丝,但就普通咗少少。

食过返寻味,已经约定姊妹下次再嚟。

• 蒜香甜辣秘制炸鸡