2021-06-26 65 浏览
HARA位于佐敦,餐厅装修型格,主色用咗黑色配上暖黄灯光,感觉好休闲轻松,同时亦都好引人注目,而且店内有半户外座位,适合用嚟影相打卡。餐牌好简洁干净,分门别类,选择都有好多,无论系食晚饭,又或者系饮酒happy hour嘅客人都可以满足到。先上前菜开胃。火炙鱼生薄片沙律底下嘅薄片睇落以为系牛肉,拎起一睇发现原来系油甘鱼,虽然切咗薄片但系依然食到半生熟嘅口感,烧嘅时间掌握得好好,虽然油甘鱼本身嘅油份唔系好多,但系火炙过之后都闻到淡淡嘅鱼油香,配上新鲜嘅蔬菜,个沙律好清新。日式炸白虾白虾炸至金黄色,咬落干身酥脆,简单咁加咗少许辣粉做调味,好惹味,送酒嘅话一流。蒜烤猪肋骨用蒜烤嘅方法去制作,采用左半肥瘦嘅肉,所以烤嘅过程令到猪肉嘅油脂香散发咗出嚟,另外肥肉嘅部份亦都唔算特别多,肉质好Juicy,加上葱丝一齐食,降低到个油腻感。睡蟹意大利饭以前好似系用原只蟹盖上,而家转左用碟上,有少少可惜,不过依然非常吸引,饭内食都有好多蟹肉丝,亦都有大量日蟹膏同埋三文鱼子,成个味道好浓郁,另外risotto个汁应该系用南瓜煮,所以每一口饭都带有少少南瓜嘅甜味,个味道有好多种层次,好配搭。椰皇焦糖炖蛋第一啖已

先上前菜开胃。

火炙鱼生薄片沙律

日式炸白虾

蒜烤猪肋骨

睡蟹意大利饭

椰皇焦糖炖蛋
第一啖已经闻到已经非常香嘅椰子味,食到最后见到个底就知道咩料,唔怪得咁香,因为啲弹药已经浸晒落去个椰子肉入面,觉得上面嘅焦糖烧得好脆,伴随椰子香好清新好特别。

煎芝士蛋糕配海盐焦糖汁
第一次食煎嘅芝士蛋糕,每一口都好有层次感,仙仙系外表煎趣左嘅酥皮,然后就系芝士蛋糕绵滑嘅口感,配上海盐焦糖汁同埋一旁嘅生果,个口感好新鲜,好有创意。