2024-09-08
其实都唔多过嚟牛头角、观塘呢一边揾食,不过,近两个月真喺嚟多咗呢一,纯粹都喺就番一下朋友而已。而今晚嚟到呢一间「Cocoon 」,名字好西化,但其实主打喺多国菜及日式便当嘅厂厦餐厅。走进餐厅,跟厂厦周遭环境完全喺两极化,里面嘅装修好雅致,灰白主调衬木系家私,好有份温暖感,加埋墙上嘅装饰,特别嘅吊灯,几有文青风,我就估前身喺做咖啡店之类,依家就改咗做西日料理。几页纸嘅餐牌简简单单,但制作几精美,先喺有期间限定嘅日式便当,另一版就喺啲西式、日式嘅料理,仲有多款小食,全部以套餐形式供应,包咗是日沙律、味噌汤及基本餐饮。此外,餐厅仲兼卖日式串烧,晌枱上就栋咗啲点菜纸,近水吧𠮶旁边仲有块黑板写住是日厨师推介,有兴趣不妨留意下。有一样嘢好搞笑,坐低无耐,侍除咗递上餐具、餐纸之外,仲拎咗两杯热柠水过嚟,但我哋未落单㖞,原来𠮶两杯只喺一般热水,不过,放咗片柠檬片,但睇落真喺以为喺杯餐饮。烧鸡皮 $18、烧牛舌心 $48烧鸡内脏、鸡软骨、鸡乜鸡物好多都试过,但单单烧鸡皮肯定喺第一次,估唔到烧过嘅鸡皮咬落喺脆到卜卜声,非常之超香脆口,都几过愈;另一串喺烧牛舌心,即喺牛舌最嫩𠮶部份,入口柔韧细致,又有牛舌𠮶
烧鸡内脏、鸡软骨、鸡乜鸡物好多都试过,但单单烧鸡皮肯定喺第一次,估唔到烧过嘅鸡皮咬落喺脆到卜卜声,非常之超香脆口,都几过愈;另一串喺烧牛舌心,即喺牛舌最嫩𠮶部份,入口柔韧细致,又有牛舌𠮶阵独特气味。
是日沙律喺简简单单嘅田园沙律配上胡麻酱,仲伴咗1/4只温泉蛋,啲菜食落几新鲜,胡麻酱亦好香口;而味噌汤亦唔错㖞,虽未至于好浓面豉味,但口感颇为清爽,里面有唔少嫩滑嘅豆腐粒同昆布。
主食方面,先试咗款较西式嘅炒意粉,黑椒嘅香气好突出,又带点辣劲,而意粉炒得啱啱好,咬落有韧劲,牛肉亦算嫩滑兼份量足。
个便当好有睇头,除咗主角嘅猪软骨之外,仲配有炸春卷、一口甜薯、蒜蓉炒本菇椰菜,整体嚟讲几丰富。啲猪软骨真喺几好食,除肉质超松化,啲酱汁仲好浓香,捞饭一流,而啲饭又软熟,更加咗啲饭素,好满足。
其中一杯餐饮转咗杯特色梳打,就喺百香果八搭柠檬,睇见啲百香果核就知用咗新鲜百香果做,唔喺糖水货式,加埋鲜柠檬片,梳打入口果香清爽,配个香辣嘅意粉及浓味嘅猪软骨真喺好夹。