2016-03-01 166 浏览
日本人一向都好崇尚西方文化, 饮食, 潮流等, 所以西日fusion菜喺日本都好容易揾到, 不过通常所谓西日fusion菜都系提供意粉之类, 唔觉得系真正fusion, 极其量只系比较精致嘅西餐.朋友介绍上环有间西日菜式提供嘅餐厅问有冇兴趣相聚联谊, 我好少踏足上环, 而且亦都想试西日fusion菜, 所以决定赴约.餐厅原来喺Holiday Inn对面, 就算入夜隔远见到咁光猛嘅门口都会揾到. 餐厅门口已经放咗是日一人前套餐同散叫餐牌喺到, 一目了然.友人决定叫两个一人前套餐, 只需决定拣咩主菜, 其他菜式如前菜沙律食事汤甜品全部有供应.前菜三点有海胆多士, 姜汁煮虾同青唐油烧. 多士加上墨汁整成黑色多士, 上面放上海胆再加金箔鱼子点缀, 多士微暖脆口海胆新鲜有海水味, 好一个fusion头盘.姜汁煮虾有淡淡姜汁味, 不过只虾雪冻过肉质比较结实, 少咗啲虾应有嘅鲜甜味.青唐油烧应该系烧辣椒仔, 食落唔辣外面烧过焦香内里仲好多汁.豆腐沙律拌芝麻酱嫩豆腐切成方粒, 不过成碗得一粒, 反而沙律菜就有好多. 除此之外配菜仲有炸腐竹生洋葱车厘茄同小萝卜, 炸腐竹比较特别, 好少见呢样食材.主菜分
前菜三点
豆腐沙律拌芝麻酱
主菜分别叫咗澳洲和牛照烧同麦粒味噌烧法国春鸡, 澳洲和牛油脂分布适中, 入口鲜嫩牛味香浓. 法国春鸡体形细只鸡肉异常嫩滑, 鸡味同平时食内地鸡非常唔同, 系另一种体验. 味噌调味适中.
澳洲和牛照烧
麦粒味噌烧法国春鸡
食事有海胆三文鱼子寿司饭同迷你咖哩牛肉饭, 海胆三文鱼子寿司饭虽然份量好少, 但海胆特别系三文鱼子份量比饭仲多, 海胆三文鱼子异常新鲜, 三文鱼子咬落卜卜声, 好似身处筑地市场食紧鱼生饭咁.
海胆三文鱼子寿司饭
咖哩牛肉饭相对就比较普通, 似一般日本咖哩饭咁.
迷你咖哩牛肉饭
蚬味噌汤虽然个味噌汤都好鲜甜, 不过啲蚬味仲喺只蚬到, 入唔到落啲汤.
蚬味噌汤
甜品马卡龙每人有两件唔同味道, 佢嘅马卡龙细细件冇出面咁甜, 外面咬落脆口, 咖啡味同云呢
嗱味比较突出, 开心果味同柠檬味就唔系好食得到.
马卡龙红豆汤年糕
另一甜品红豆汤年糕味道较甜, 红豆圆大肉厚, 豆味浓郁, 年糕就烟烟韧韧.
今餐真系令我大开眼界, 食到真正嘅西日fusion菜.
2016-02-27
前菜三点