2019-03-10 1492 浏览
今日同朋友庆祝🥳生日,突然谂起好耐冇食过法国galette 同crepe,就拣咗呢一间系铜锣湾嘅La Creperie。话哂喺法国🇫🇷住左几年,而且我当年住Brittany,真系食唔少galette。Brittany 系法国西部既一个省,就系galette同crepe既家乡。由于Brittany系沿海,所以呢间La creperie就用左好多Brittany 特色既装修⚓️同装饰,蓝白🛳同航海主题,完全衬返餐厅既食物。订左枱准时到、店员都好有礼貌带位,我话左朋友生日🎂想pre order 定甜品写字,佢地都好帮手,服务态度良好👍🏼叫左一瓶细既sweet cider, 因为朋友唔系好饮得,sweet既就会甜啲同埋冇咁多酒精,苹果味重啲🍎🍺青口而家都仲系时令,虽然偏细只都几清甜,同埋即使都一定冰鲜左,不过起码唔有雪味。佢既青口主要用洋葱同白酒写,忌廉味唔重,清清地几好,薯条就不过不失啦。店员见我哋系share嚟食,都好细心睇住我哋食完左青口,收好左啲碟,先至上个galette。我拣左呢个偏classic 既味叫les Pierres noires, 主要材料系蕃茄、parma ham、Cam

Mussels  and  french  fries

店员见我哋系share嚟食,都好细心睇住我哋食完左青口,收好左啲碟,先至上个galette。我拣左呢个偏classic 既味叫les Pierres noires, 主要材料系蕃茄、parma ham、Camembert 芝士同蛋,仲有啲side 🥗 ,唔错👍🏼
Les    Pierres    Noires
Les  voiles de  Saint  Tropez

甜品crepes最好就系佢可以帮我写埋庆祝字句,les voiles de saint tropez系有云呢拿雪糕、焦糖左嘅苹果同埋sated caramel,卖相本身就好靓,佢地插埋支长蜡烛🕯️,够体贴!至于个crepe有少少厚,还好蛋味🥚几香、salted caramel配云呢拿雪糕🍦真系几夹
食物有80分、环境90分、服务98分,呢间餐厅🍴值得黎食!可以encore😋😚
Sweet  cider
2019-03-09