2023-09-25 42 浏览
放假去開西營盤一帶,想同朋友食個靚lunch,咁就係香港大學附近搵到呢間墨西哥餐廳。餐廳門口的壁畫好靚,樹獺好得意😍餐廳裡面都掛左好多墨西哥風的紙公仔同綠葉,感覺好relax 又好nature 🥰AVOCADO ROMAINE SALAD $149沙律好大碗,牛油果口感柔軟,沙律菜好新鮮。我好鍾意佢嘅油醋汁,我覺得有少少honey mustard的味道,食落甜甜酸酸,非常好食👍🏻SIGNATURE FRIED CHICKEN $89碟雞上枱時望落好似乾乾哋,都擔心會唔會好dry,結果食落完全唔乾唔柴,都juicy,而且好有燒烤雞嘅個種風味。佢的醬係辣辣哋的蕃茄汁,少少辣,蘸雞食非常惹味。CHILAQUILES $98餐廳有weekend brunch,咁都叫咗一個試試。粟米片同微微辣的蕃茄莎莎mix埋,吸收哂醬汁的味道,食落甜甜哋辣辣哋,口感偏軟身,好好食😋佢嘅豆蓉睇落有少少其貌不揚,但食落都幾好食,有d驚喜。呢個豆蓉應該調過味,食到好濃的豆味,但好易入口,配粟米片好夾。MELT-IN-YOUR-MOUTHSLOW COOKED BEEF CHEEK BARBACOA $189全枱最驚

AVOCADO ROMAINE SALAD $149

SIGNATURE FRIED CHICKEN $89

CHILAQUILES $98

MELT-IN-YOUR-MOUTH
全枱最驚喜最好食的菜,真係好難得食到咁好食的牛面頰!!😍
牛肉非常大件,而且煮得非常軟腍,用叉輕輕一壓就散開,牛肉纖維自己變成一條條。食落味道非常濃郁,牛肉味濃,仲有上湯的味道。
佢的湯又要讚一讚,個湯就咁飲都好好飲。潷起時見好似好清澈,飲落味道好濃郁,感覺一切的精華都係哂個湯度,我食哂牛肉之後就係咁飲湯,幾乎飲哂成碗😆飲完仲要feel到嘴唇有少少漿住漿住的感覺,好正😋
Side dish有薄餅,自己加d牛肉絲,再加d洋蔥同蕃茄莎莎,感覺即刻變成另一道菜。
呢碟牛面頰無論係味道定口感都非常出色🤤

Verde MAR (西環)
西環西營盤水街41號地舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準