2023-01-14
一直听过西环有两间点心好出名,一间系叁去壹,一间系新兴~叁去壹太污糟,尚需时间接受🤦♀️呢间好似唔错咁😎衬今日下昼放假,就落来饮个茶食个包了😚去到餐厅大概系一点半左右,门口已经有几个人排队等位~等左十分钟左右就有得入座👍舖面比较细,枱同枱之间都唔系有太多空位😐同埋个地下,唔肯定系因为今日特别潮湿,定餐厅原因,地下都比较跣,出入都要好小心🤦♀️姐姐招呼我地坐低时,系上一手茶客o岩o岩埋单未执枱,姐姐执枱速度好快,不过正如有D网友所讲,抹枱布有D污糟🤦♀️呢度茶钱系 $8一位,我就叫左🍵龙井~就算只有一位,茶叶都几浓,唔错😝姐姐放低壶茶,就即刻同我地落单~大部分点心都系落完单即刻送上,唔洗点等👍🥢怀旧糯米包 (小点 - $21)呢个系同事好恨食嘅,本身我冇乜兴趣,但见佢地咁恨食,加上唔系好多地方有,即管试下😂食落觉得一般般,唔太吸引到我😢我觉得只系一层🟡黄色嘅皮包住腊味饭,我会情愿食一个个嘅腊味饭🙈不过皮好薄,呢个真系要赞一赞👍但糯米饭,我觉得只系一般般🤦♀️🦐蟹膏烧卖皇 (超点 - $27)、🦐新兴虾饺皇 (超点 - $27)虾饺烧卖系饮茶必点,今次打孖上一齐来😏🦐烧卖皮薄,口感弹牙,但
叁去壹太污糟,尚需时间接受🤦♀️
呢间好似唔错咁😎
衬今日下昼放假,就落来饮个茶食个包了😚 去到餐厅大概系一点半左右,门口已经有几个人排队等位~
等左十分钟左右就有得入座👍
舖面比较细,枱同枱之间都唔系有太多空位😐
同埋个地下,唔肯定系因为今日特别潮湿,定餐厅原因,地下都比较跣,出入都要好小心🤦♀️ 姐姐招呼我地坐低时,系上一手茶客o岩o岩埋单未执枱,
呢度茶钱系 $8一位,我就叫左🍵龙井~
就算只有一位,茶叶都几浓,唔错😝 姐姐放低壶茶,就即刻同我地落单~
大部分点心都系落完单即刻送上,唔洗点等👍
🥢怀旧糯米包 (小点 - $21)
食落觉得一般般,唔太吸引到我😢
不过皮好薄,呢个真系要赞一赞👍
但糯米饭,我觉得只系一般般🤦♀️
虾饺烧卖系饮茶必点,今次打孖上一齐来😏
🦐烧卖皮薄,口感弹牙,但唔算太有惊喜😂
🦐虾饺反而唔错,皮薄,唔似出面D酒楼咁厚😍
同埋虾饺入面有笋粒,出面好多地方都冇了😍
呢个真系不得之了😝
一开头落单个阵,姐姐略带犹疑,话唔知有冇🥛炸鲜奶 ~
佢即刻问厨房,话要等⏱五至十分钟~
冇所谓啦,即炸仲好,等,一定等😎
另外三个点心差唔多食完,🥛炸鲜奶就出了~
上枱冇谂过咁大件😂
即刻夹起一个,一咬落去,皮一D都唔厚,好薄😍
🥛鲜奶好大旧,好滑,好正,好有幸福嘅感觉😍😍😍
咬完第一啖即刻同同事讲好好食,仲好有冲动想叫多碟🤣
呢个真系必食,四个点心之首👍👍👍
食物质素方面,糯米包同烧卖比较一般,虾饺同炸鲜奶几出色😋
自己感觉可以再帮衬,支持一下特色小店👍