2020-12-21
星期六有野做经过西环就上网search下附近有咩好食,本身谂住试当区人气小店金祥排骨面但冇开,就去咗呢间越南小店试试。去到估唔到2点都要排队入内,不过等大约10分钟就有位,我谂如果系lunch hour时间应该都要排耐少少,而且等野食都见好多人买外卖。由落单都出菜时间大约10分钟左右,第一个嘅系香茅猪扒汤河 ($51)。值得一赞嘅系个汤底,有浓浓嘅萝卜清汤味,而河粉软硬适中,劲正! 唯一美中不足嘅系香茅猪扒有少少冻,可能放咗一阵先切,但猪扒松软好食。而另一个叫咗嘅系招牌火车头($62),亦都系越南特式菜之一。汤底相对香茅猪扒汤河当然有多一阵重重嘅牛味,适合好牛人士选择。而配料都冇因应价钱偷功减料,仲有一大旧白萝卜配送,值得回头再食。见佢地同厨房沟通都用越南话,价格又唔贵而且味道又好,值得再黎食!