2017-02-24
由于工作既关系又黎到西环呢边放工之后决定同同事黎食个brunch先返屋企今次就揾食揾到黎美食林立既第三街小妹一直都好钟意食西班牙菜咁岩见到呢间餐厅座无虚席 应该唔错 所以就乱打乱撞入左黎同同事两个人叫左个now serving brunch($158/person)餐牌都系用西班牙文写既正当好苦恼谂紧点咩好既时候 店员好耐心咁为我地讲解餐牌上既食物系代表咩Pa amb tomaquet (蕃茄多士)当蕃茄酱遇上多士时平时西餐厅通上只会送上普通既牛油加面包但呢道就花左一点心思 为平平无奇既多士加上左一点蕃茄酱 仲要烘埋底令到个多士香口得黎好开胃Serrano (火腿)Serrano ham系其中一薄切既西班牙火腿呢种火腿既特色系开头食落去会觉得较咸但当呑左之后 火腿既香味继续会系口腔入面绝对可以用齿颊留香黎形容Croquettas Jamon(火腿可乐饼)呢个Croquettas Jamon我都系第一次食开头仲好傻咁谂 可乐饼系咪真系有可乐既成份呢?咁当然就系无可乐啦!Croquettas Jamon系由秘制白酱 芝士 洋葱同火腿制成味道黎讲火腿味较重同较creamy既白酱芝士好衬可乐饼
放工之后决定同同事黎食个brunch先返屋企
今次就揾食揾到黎美食林立既第三街
小妹一直都好钟意食西班牙菜
咁岩见到呢间餐厅座无虚席 应该唔错 所以就乱打乱撞入左黎 同同事两个人叫左个now serving brunch($158/person)
餐牌都系用西班牙文写既
正当好苦恼谂紧点咩好既时候 店员好耐心咁为我地讲解餐牌上既食物系代表咩 Pa amb tomaquet (蕃茄多士)
当蕃茄酱遇上多士时
平时西餐厅通上只会送上普通既牛油加面包
令到个多士香口得黎好开胃
Serrano (火腿)
Serrano ham系其中一薄切既西班牙火腿
呢种火腿既特色系开头食落去会觉得较咸
但当呑左之后 火腿既香味继续会系口腔入面
绝对可以用齿颊留香黎形容 Croquettas Jamon(火腿可乐饼)
呢个Croquettas Jamon我都系第一次食
开头仲好傻咁谂 可乐饼系咪真系有可乐既成份呢?
咁当然就系无可乐啦!
味道黎讲火腿味较重同较creamy既白酱芝士好衬
可乐饼既外皮系炸过既 感觉好crunchy Truffle Bikini(松露多士)
呢个松露多士系由黑松露酱涂上烘过底既面包组成
呢个多士食落去散发住浓浓既黑松露味
加上咬落好松脆
要即叫即制先可以保持到食落松脆效果 Seafood Paella (海鲜炖饭)
食西班牙菜绝对唔少得既当系西班牙海鲜炖饭啦
海鲜炖饭上菜既时候放系烧红左既铁器皿上面