2017-01-16
呢日系大埔行完山,一于系大埔区揾下食,补充返先回家啦!听讲大埔好多美食,我比较少来,所以由住附近的朋友介绍,黎左呢间食西班牙菜的餐厅小店。佢话呢边会多小店亦唔比大集团的差,我一向都支持小店,好多都好有诚意心机。呢间亦唔例外,店面小,食物选择其实不多,我想是要做到贵精不贵多。餐牌上见都是传统一些的西班牙菜。我们二人点了:地中海式炸鱿鱼圈配柠檬蒜香蛋黄酱$78餐前小吃,虽然唔了解地中海式有咩分别,但我食到炸法好松脆,连个脆浆都好食,一d都唔隆呀!鱿鱼圈好弹牙一d都唔会韧。个蛋黄酱都几特别,有d柠檬味好开胃,配creamy 蛋黄酱更加丰富口感!特色烤乳猪$168西班牙其中一样招牌菜就系烧乳猪。呢度用左bb乳猪脾,非常嫩滑,入口即溶,皮亦烤至香脆不焦,不会窿或干,仲保持到油份,食落口好柔软,好正!本身都够味,再配埋特色酱汁,更香更惹味!西班牙海鲜焗饭$168呢个都系传统必食之一,材料好丰富有大虾,蚬,鱿鱼,青口。大虾好爽弹,其余都非常鲜美,个饭焗到粒粒都有海鲜鲜味。咬落去不硬不软好适中!份量刚好,岩哂我同朋友share!呢间西班牙菜小店估唔到系大埔都食到,算有水准,有惊喜,价钱合理,座位亦几好
餐牌上见都是传统一些的西班牙菜。
我们二人点了:
地中海式炸鱿鱼圈配柠檬蒜香蛋黄酱$78
西班牙其中一样招牌菜就系烧乳猪。