2020-05-04
其实每次经过登打士街都比"鲜入围煮"大招牌吸引, 今晚落毛毛雨, 凉返少少, 就同屋企人去打边炉暖下胃。餐厅内面积不大, 但每台之间都几阔落, 装修朴素, 其中一面放了海鲜, 布排很有街市style汤底方面, 有鸡煲同埋普通款式汤底选择, 但今晚还是想食返清清地, 拣左【粟米浓汤】HK$78汤底中有栗米粒, 整体味道好似饮紧酒楼既粟米鱼肚羹, 够哂清甜。【牛胸白肉】HK$138质地超爽嫩滑, 充满油花, 牛脂丰富【西班牙猪腩片】HK$58味道好有惊喜, 一致觉得呢款仲好食过牛, 非常嫩口。肥瘦平均, 但不会有种油腻感, 反而有淡淡豚肉香, 推介!!【爽口花胶云吞】HK$48似乎是即包, 不是长期的雪藏货, 云吞中酿满粉嫩鲜甜猪肉, 不过就食唔出/睇唔出有花胶。【蟹子墨汁墨鱼滑】HK$88蟹籽份量太少, 其实唔太食得出加左蟹籽既口感, 不过墨鱼滑中加入左墨鱼幼粒, 食落总算有层次, 同埋墨汁香味几出, 整体质地偏林, 不是弹牙口感。【虾子面】HK$12打边炉通常食开出前一丁/乌冬, 但原来配虾子面, 味道又几正, 幼面质地易索汤, 今次拣左个清甜汤底, 衬托到个虾子面清清地味道。 Ord
【牛胸白肉】HK$138
质地超爽嫩滑, 充满油花, 牛脂丰富
【西班牙猪腩片】HK$58
【爽口花胶云吞】HK$48