2021-10-27
今日同朋友黎到大埔的Tapas Brew食西班牙晚餐。叫左特色烤乳猪,乳猪外脆内嫩,猪皮烤得好香,配一个带甜的酱汁一齐食非常之夹。猪肉亦相当嫩口,里面带点肉汁,唔会太干或太嚡 。主食就叫左西班牙黑毛猪风干火腿野菌阔条面,份量好足,面质弹牙,但阔条面个人略嫌太硬身。而黑毛猪风干火腿就非常好食,火腿带油香,肥而不腻,火腿的咸香配阔条面可以令味道更上一层。小食方面就叫左地中海式炸鱿鱼圈,鱿鱼圈个人觉得炸粉太厚,但卖相相当吸引,口感香脆,配上柠檬蒜香蛋黄酱一齐食,微酸的酱汁相当开胃。第二款小食叫左西班牙辣肉肠炒蛋配脆马铃薯丝,辣肉肠好食,辣度适中,但炒蛋就唔够滑,而马铃薯丝亦都唔够脆,所以呢个小食整体上就一般,唔太推荐。另外都仲有少量甜品,但太饱的关系所以无试到。
另外都仲有少量甜品,但太饱的关系所以无试到。