5天前
今晚食咗位于船街嘅一间西班牙菜Barbar,总括嚟讲食物质素唔错,Tapas小食种类多,餐厅唔算大,枱放得都几密,平日晚餐时段都几爆场,听朋友讲需要一两个礼拜前就要订位,分两个时段、限时两个钟,围观约四、五枱以上都系几个女仕三五之己食饭倾偈,平日放工聚会既好选择。食物都几有水准,难怪咁旺场同要预早book,今晚拣咗一共九款食物,Tapas 就系细细碟,所以可以拣好多款式试下adón peppersTapas我会常拣既其中一个解腻小食Butter lettuce, chickpeas, almonds, romesco vinaigrette正常发挥,食下沙律菜同nuts平衡返唔同嘅肉类Spanish tortilla薯仔蛋饼入口几软滑唔溜,好好食,食完一旧又一旧👍🏻Galician octopus on potato "al caliu"好钟意呢个八爪鱼,煮到好腍、调味恰到好处,我一向都唔太钟意食薯蓉类,但呢个伴碟嘅薯粒做得好好味,清碟😆Wagyu steak tartare with oyster 侍应将一只生蚝剪开放系牛他他上面,牛他他比平时食嘅大粒,味道不错,可惜生蚝有啲腥Cha
Padón peppers
Tapas我会常拣既其中一个解腻小食
正常发挥,食下沙律菜同nuts平衡返唔同嘅肉类
Spanish tortilla
薯仔蛋饼入口几软滑唔溜,好好食,食完一旧又一旧👍🏻
Charred deboned beef rib (200gr), roasted pumpkin purée, mojo rojo and mojo verde
见到隔篱枱枱都叫呢个牛肋骨,朋友都想试下,就后加咗呢个菜,顾名思义块牛烤到焦黑,但切开非常之腍,加埋三款酱汁,各有特色,值得一试
Pigeon rice with foie gras
呢个乳鸽西班牙饭非常好味,我哋仲加咗鹅肝,令到成个饭鲜味提升,好正,大推👍🏻
Pear braised in sangría, whipped mascarpone, lime sorbet, almond
浸泡左sangría既梨配上lime sorbet都几夹
Cheesecake
口感软滑,略嫌芝士味唔够浓