2024-03-06 28 浏览
放工后三五知己约咗去天后附近食饭,朋友住附近,介绍我哋食呢间有特色嘅西班牙菜,餐厅融入亚洲元素的Fusion Tapas, 及饮品,等我哋体验一下西班牙🇪🇸菜的重要饮食文化🥰。4个人叫咗一个小食,3个main share😀小食: TAPAS (Vegetables)Cauliflower Tortilla椰菜花西班牙蛋饼西班牙🇪🇸当地一道简单食材食的传统小食!配有鸡蛋薯仔🥔洋葱🧅,加上椰菜花,烟肉🥓。过程都花时间准备㗎,将切好的薯仔洋葱浸入橄榄油以慢火煮熟,然后混入蛋浆再拿去煎成有一定厚度的蛋饼,待放凉后配蛋黄酱+芝士。好食😋在于块蛋饼够厚实,有丰富的层次感,烟肉嘅微微咸味带岀咗对味蕾中嘅冲击和点缀。ROJO Suckling Pig 西班牙🇪🇸烧乳猪,配青苹果茸和烧新薯地道烹饪传统中的瑰宝,年幼的BB猪不到8周大,鲜嫰的肉质,非常脆的烤乳猪皮,脂肪比例啱啱好,有一层肥膏夹系中间但无过份油腻嘅👍🏼,味道浓郁。青苹果茸有锦上添花,但就咁食烧乳猪已经系一种丰盛的享受😎,肉质喺烹调过程之中,渗透得好入味。Charcoal Grilled Prime Hanger Steak(12oz)炭烧顶

4个人叫咗一个小食,3个main share😀

小食: TAPAS (Vegetables)
Cauliflower Tortilla
椰菜花西班牙蛋饼

西班牙🇪🇸当地一道简单食材食的传统小食!

ROJO Suckling Pig
西班牙🇪🇸烧乳猪,配青苹果茸和烧新薯

炭烧顶级牛腹扒(12安士)伴时菜 ,我哋叫咗五成熟,肉质鲜嫩,一上碟一见到佢外熟内红嘅外表,流晒口水。$288性价比认真高呀。

Seafood Paella*
西班牙🇪🇸海鲜饭🥘有虎虾,蚬,青口,鱿鱼,猪腩肉,劲多配料嘅海鲜饭!呢个都系must eat item! 去西班牙餐厅,一定要食海鲜炒饭㗎!除咗用料新鲜之外,上碟够热有饭焦,饭底嘅软硬度适中够入味。大推!真系媲美到我去西班牙当地食嘅。

2024-02-29