2019-07-15 141 浏览
同屋企人食饭,佢地拣咗食呢间喺太子既西班牙餐厅。餐厅喺「酒吧街」,地点方便,喺太子站行过去都只系1个街口距离。餐厅唔大,只有大约10张枱,坐得舒服但缺点系会有烟味由出面飘入餐厅。由于系Happy hour,我地一坐低就嗌咗d手工啤酒,相入面既1、2、3号都系当时嗌,1、2号系侍应哥哥介绍。呢3只啤酒都比较淡味,屋企人觉得1号有d似1664白啤;2号初初饮落有d奇怪,饮饮下又ok,𠮶阵觉得奇怪既味应该就系黄皮味;3号有淡淡柠檬味,但就冇咩啤酒味,系3只中最淡。至于4号酒就系侍应哥哥喺我地食到尾般时介绍既,比较浓味,适合食完肉等等重味既嘢之后饮。第1个头盘系侍应哥哥推荐既西班牙鬼爪螺,首先佢既出场方式已经好特别,系放喺木盒入面上,然后只螺本身个样都好特别,真系好似1只爪。听讲呢只螺好难捉,所以平时好少见,食法系先撕走层依,食入面既肉,食落鲜甜好味,但价钱上可能食其他螺类性价比会更高。第2个头盘系白酒煮法国青口,法国青口比正常既细,亦更鲜甜,另外佢个汁应该落咗牛油,好香,好好食。第3个头盘:西班牙式炸薯粒配温泉蛋。薯粒面头炸到脆卜卜 个汁唔系太啱我口味,但屋企人个个都不停食,好快就清碟,所以

手工啤酒

西班牙鬼爪螺

鬼爪螺

白酒煮法国青口

西班牙式炸薯粒配温泉蛋

第3个头盘:西班牙式炸薯粒配温泉蛋。薯粒面头炸到脆卜卜
个汁唔系太啱我口味,但屋企人个个都不停食,好快就清碟,所以可能系我个人问题。

法国原条野生鲽鱼

开始食正餐,第1碟系法国原条野生鲽鱼。鱼本身系好食既,但比较多骨,唔太适合唔钟意拣骨既人。

西班牙海鲜炖饭

第2碟系西班牙海鲜饭,佢唔系传统𠮶种用蕃茄汁同蕃红花既味道,反而好重辣肉肠味,系另1种感觉。海鲜够新鲜,鱿鱼切得好靓

原只西班牙乳猪

第3碟主菜系重头戏:西班牙烧乳猪,佢既摆盘好靓好豪华,除咗乳猪仲有d烧过既瓜同无花果,仲有炸蕃薯片同橄榄。我本身唔太钟意食肉,但呢碟一上枱就飘嚟阵阵香味,本身话唔食但结果都食咗1小旧,皮脆肉嫩,好香好好味。

炒杂菜

屋企人想食菜,本身餐牌上只有沙律类,冇熟既菜,但侍应哥哥见我地想食,突登问厨房可唔可以整个炒杂菜,所以就有呢1碟𩠌既出现。入面有好多料,除咗菜,仲有豆、萝卜仔、粟米仔、栗子等等。

甜品拼盘

最后,呢餐饭用咗甜品拼盘作总结,呢个拼盘都系餐牌上冇既,好处系可以一次过食哂咁多种甜品,坏处系唔太肯定自己食紧咩,因为有部分系类似分子料理。总括嚟讲,我觉得churro,俗称西班牙油炸鬼,最好食。
2019-07-12
手工啤酒