2024-02-03
上星期小编去咗朋友嘅学校 HKU 一齐参加活动 走嘅时候 就喺附近行咗一阵 见到有一间卖卤水野嘅舖头 就快左番去试试佢 平时好少去到西环呢头 所以真系第一次试呢到啲舖头卖嘅食啦~ 小编就咩都要左少少🤏 咩都试试佢 ~.今次就买左 🐷卤水鸭舌、🐷卤水五花腩肉、🐷卤水猪手、🐷卤水猪肚、🐷卤水猪耳因为小编真系好钟意食卤水嘅嘢食~最正嘅一定系鸭舌 平时都好钟意食唔同味道嘅鸭舌 可惜唔系个个都识得欣赏 认真劝喻各位未食过嘅人去试吓!!! 口感唔错 加上感觉都算系新鲜 加上佢哋卤水嘅味道都几香 平时食得比较多嘅都系花雕酒腌出嚟嘅鸭舌 原来卤水咁样整都唔错唔分腩肉煮得软滑入味 每啖都好有嚼劲 买来加𩠌就最啱
猪手肉质韧而不腻 卤水嘅调味刚刚好胡椒猪肚就食得多 小编比较少食卤水猪肚 佢地嘅猪肚切得薄薄嘅 卤水嘅味道完全渗透入肚肉 带出猪肚本身嘅鲜甜 都几开胃!仲有就系卤水猪耳 小编超级钟意食!!! 佢地嘅猪耳好好食 猪耳切得薄脆 卤水嘅调味刚刚好 食落带有嚼劲~.有时唔知原来呢啲睇落只系喺一个街市仔里面嘅舖头都有咁多好野食 仲要好少去到西环咁远 去到西环又揾到啲正野可以加𩠌都真系唔错~.潮家鹅称王📍
因为小编真系好钟意食卤水嘅嘢食~
唔分腩肉煮得软滑入味 每啖都好有嚼劲 买来加𩠌就最啱 猪手肉质韧而不腻 卤水嘅调味刚刚好
潮家鹅称王
📍西环西营盘德辅道西224-226号地下B&C号舖
#吃货日常#香港#茶餐厅#Cafe#面包#西餐#中餐#日本菜#韩国菜#泰国菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #西环 #西环好去处 #西环美食