2019-10-23 3995 浏览
每次食日本野都抱住试新嘢同埋一个学嘢既心态。今次拣左呢间系西环水街已经屹立两年几既小店食Omakase。呢度既Omakase同平时系餐厅食既唔同,系比个心目中既价钱师傅,师傅就会用最时令既食材准备符合呢个价钱既食物。呢度Omakase最低消费$600,今日我地定既预算系$750/位。呢度系一个师傅同一个侍应一脚踢,师傅每次系自己整完自己做埋上菜,仲每道菜都详尽介绍,绝对啱晒我呢啲想学嘢既人!<前菜>草溃海草,北海道产,上面有珊瑚蓉,浸系醋入面,口感软滑,比中华沙律软超多,但又稍微比昆布硬身。酸酸地好开胃。酥炸虾,大分县产,成只食得架,炸完啲壳好脆口(小心系口入面比吉亲哈哈),再咬多两下就食到虾肉。九州走地鸡温泉蛋,个蛋黄系温泉蛋既软绵绵口感,出面就系啲冷面汁同蛋白液。成个送入口就够晒爽!真蚝,岩手县产,加啲萝卜蓉同酸汁。味道鲜甜creamy,海水味唔太重,啱晒怕海水腥味既人。手钓池鱼,原来鱼如果系用鱼杆钓,啲肉系会实啲,油分更锁足。因为用鱼网抓,啲鱼会系网中互相撞击,就无咁好食喇。有厚切同薄切。薄切,可以加九州葱同酸汁。厚切,可以加豉油加芥末。池鱼都系口感比较紧实爽口,

<前菜>

有厚切同薄切。薄切,可以加九州葱同酸汁。厚切,可以加豉油加芥末。池鱼都系口感比较紧实爽口,味道方面加上调味就更出喇。

秋刀鱼,本身有腥味所以要用姜癖腥。落左少少姜蓉就已经达到效果,口中就只剩浓烈既鱼味。

岛池鱼,九州产。同池鱼既分别就系岛池鱼系深海鱼,味道较浓。口感爽口油润。
油甘鱼,鹿儿岛产。部位接近腩位,一样爽口,油润份感觉更重。

足签鱼,长崎县产。火炙过后油分出晒黎!黎到已经飘来阵阵油香。肉身较松软。
吞拿鱼赤身,九州产。有海盐系上面,唔需要豉油已经味道十足。

海胆墨鱼卷,中间包住既系北海道海胆同紫苏叶。外面爽口入面creamy,感觉似食夹心糖,口感丰富,

大拖罗。吞拿鱼最高脂肪比例既部份,鱼油更重,比较多筋所以同时几有咬口。

天妇罗软壳蟹牛油果沙律。牛油果量唔算多,预拌沙律酱。天妇罗够酥脆,炸皮够薄。

京道产娟豆腐。浸住甜豉油。脆脆既外皮下面系超滑溜既豆腐。

<主菜>
黎到主菜既部份,系烧牛腹腔,只有1-2成熟,感觉似食牛刺身,上面有黑椒,点啲海盐同芥末籽调味,味道更上一层楼。

<甜品>
分别系豆腐雪糕,柚子蛋糕,朱古力布朗尼,雪糕软绵,豆腐味重唔死甜。柚子蛋糕有cream cheese所以口感creamy,口感似纽约同日本cheese cake中间。朱古力布朗尼唔系平时咁硬,比较松化软腍。

呢度系西环难得既隐世日本料理。取用食材以性价比为先,所以感觉呢餐食左好多好多嘢都平出面好多。
2019-10-21