2023-10-18 96 浏览
.西环· 「蟹」逅新滋味.Pasta de Show📍西环坚尼地城山市街1C号地舖.➰秋意渐浓,又系一年一度食蟹嘅好时节,虽然同朋友都好钟意食蟹,但都表示唔想拆壳同整污糟手,所以我今日就带佢去试一试新野。今日到访嘅餐厅位于西环站约5分钟路程,餐厅以小店形式经营,坐位数量并不多,老板及主厨分别坐阵楼面与厨房。.麻雀虽小但五脏俱全,老板将餐厅装修设计成西日式木系简约风格,灯光柔和,好有日式家庭餐厅嘅感觉,而且老板亦不时会同客人交流饮食心得,气氛一流。.➰✥是日餐汤 💲50 ⭐️4/5⭐️今日餐汤系椰菜花忌廉汤,卖相精致,饮到粒粒椰菜花蓉,材料甚多。.𖥕大闸蟹粉·多士 💲140 ⭐️4.3/5⭐️餐牌原本嘅大闸蟹意大利云吞改左做蟹粉多士,但仍然无阻我地想食蟹粉嘅决心,酥脆多士上面铺满住蟹肉蟹膏,非常诱人,仲加入左黑醋汁增添风味,非常高质,推荐必试。.𖥕轻煎带子·莴笋片·鱼汁 💲128 ⭐️4.1/5⭐️带子煎得啱啱好,外层微微焦身,入面仲系鲜嫩爽弹,保持鲜味,搭配鲜鱼汁入口将鲜味更为提升。.❀芝士焗麻香双槽粉配牛筋牛脷温泉蛋 💲140 ⭐️4.2/5⭐️餐厅有自设制面机,所有招牌菜式出品都系自家制,非常难
西环· 「蟹」逅新滋味
Pasta de Show
📍西环坚尼地城山市街1C号地舖

✥是日餐汤 💲50 ⭐️4/5⭐️
是日餐汤

𖥕大闸蟹粉·多士 💲140 ⭐️4.3/5⭐️
蟹粉多士

𖥕轻煎带子·莴笋片·鱼汁 💲128 ⭐️4.1/5⭐️
轻煎带子·莴笋片·鱼汁

餐厅有自设制面机,所有招牌菜式出品都系自家制,非常难得,依个中西FUSION菜式好特别,西式嘅做法配上川麻嘅调味,令到每啖入口都有麻香,效果好有惊喜,钟意试新野嘅朋友一定钟意。
芝士焗麻香双槽粉配牛筋牛脷温泉蛋

❀大闸蟹粉手工饮管粉 💲240 ⭐️4.3/5⭐️
到左今晚最期待嘅招牌菜,依道大闸蟹粉手工饮管粉上枱非常吸睛,首先饮管粉据老板表示全港得佢地自家制作,中间空心而且较似鸟冬嘅粗幼,目的系为左更加挂汁同烟韧,而另主角当然系蟹粉,份量足够每啖粉都伴上一配蟹粉,非常满足,不过值得留意系依道菜系期间限定,售完即止,想试嘅朋友最好订位果阵问定。
大闸蟹粉手工饮管粉

✥PDS豆腐提拉米苏 💲80 ⭐️4.2/5⭐️
✥开心果雪糕·牛角包鸡蛋仔 💲68 ⭐️4.2/5⭐️
最后当然要试埋甜品,拣左老板推荐必试嘅招牌豆腐提拉米苏同我自己本人好钟意嘅开心果雪糕,前者充满豆腐香味,后者开心果味亦非常浓郁,仲可以配埋鸡蛋仔一齐食,两款甜品都非常滋味。
PDS豆腐提拉米苏

➰总结
餐厅主打小店经营,但装修同食物出品亦非常有坚持,而且老板同客人之间交流非常融洽有人情味,期间仲听到有唔少由大西北专程到访嘅客人,可见小店以食物质素征服左唔少客人,非常推荐大家嚟一试。

➿➿➿
#PastaDeShow
#西环美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#大闸蟹粉多士
#大闸蟹粉手工饮管粉