2024-09-23 2252 浏览
做节惯例都会揾中菜馆,屋企人钟意食海鲜就拣左位于西贡六福菜馆,系米芝莲一星餐厅对比起其他一星黎讲,呢度价目都算性价比高,丰俭由人!椒盐奇脆豆腐 点了2份一次过大碟上,感觉大气d 唔似一碟小食,喜欢椒盐豆腐炸浆脆皮好好,而且豆腐保持嫩滑西贡地道鱼汤 蕃茄薯仔鱼汤第一次饮到,汤头奶白鲜甜味美海斑龙吐珠炒球 一鱼两食。一部分将东星斑肉炒球,一部分将鱼骨炸到脆卜卜,店员俾我地打晒卡就会帮忙剪开一份份。椒盐焗鲍鱼8只 食海鲜必定会点椒盐鲍鱼,而呢度招牌就系呢道,但第一次食到甘巨大椒盐鲍鱼,用刀叉慢慢切黎食!调味精准唔会过咸,鲜味肉弹,推介姜葱蛏子王 (煎米粉底)煎米粉 垫在锅内吸晒姜葱汁同蛏子鲜味唔想叫主食可以拣呢个,几特别椒盐鲜鱿 可以话系我食过头几名出色嘅椒盐鲜鱿金黄香脆,唔油唔会干!椒盐调味真系好好椒盐濑尿虾 难得人多就当然要叫埋椒盐濑尿虾,呢度最特别上网睇到系有专人帮手开濑尿虾壳,只只都肥嘟嘟爆膏最后点埋西贡艇仔蒸饭同豉油王炒面用砂煲蒸焗满满海味~ 有虾干、鱿鱼干、腊肠丝同洒上姜丝米饭选用泰国香米,粒粒分明,渗透浓浓海鲜味!炒面是平常见到的豉油王炒面,色泽非常均匀食落无油腻感,调味都非常
做节惯例都会揾中菜馆,屋企人钟意食海鲜
就拣左位于西贡六福菜馆,系米芝莲一星餐厅
对比起其他一星黎讲,呢度价目都算性价比高,丰俭由人!

椒盐奇脆豆腐 点了2份
一次过大碟上,感觉大气d
唔似一碟小食,喜欢椒盐豆腐炸浆脆皮好好,
而且豆腐保持嫩滑

西贡地道鱼汤
蕃茄薯仔鱼汤第一次饮到,汤头奶白鲜甜味美

海斑龙吐珠炒球
一鱼两食。一部分将东星斑肉炒球,

椒盐焗鲍鱼8只

姜葱蛏子王 (煎米粉底)
煎米粉 垫在锅内吸晒姜葱汁同蛏子鲜味
唔想叫主食可以拣呢个,几特别

椒盐鲜鱿
可以话系我食过头几名出色嘅椒盐鲜鱿
金黄香脆,唔油唔会干!椒盐调味真系好好

椒盐濑尿虾 难得人多就当然要叫埋椒盐

最后点埋西贡艇仔蒸饭同豉油王炒面
用砂煲蒸焗满满海味~
有虾干、鱿鱼干、腊肠丝同洒上姜丝
米饭选用泰国香米,粒粒分明,渗透浓浓海鲜味!

炒面是平常见到的豉油王炒面,色泽非常均匀
食落无油腻感,调味都非常够味香口!

2024-09-15