2024-11-09
平时好少入西贡,上个礼拜约左个朋友试车就入西贡游车河食下午餐,佢话有间小店啲cake好食,饮品都唔错,店主仲有好多我偶像哥哥嘅收藏品。其实我地午餐都未食,就先嚟一份德国肠拼蒜蓉松饼下午茶餐,配一杯冻latte同冻mocha,个松饼好香蒜蓉味,脆脆地好香口,两杯冻咖啡水准都好味,咖啡与奶味浓郁。由于我地无食lunch其实都有啲饿,就每人再叫一件cake,我叫左最爱嘅tiramisu,朋友就叫左件巴斯克蛋糕。朋友系整饭高手,佢一试就知龙与凤,tiramisu酒香加软滑芝士口感极好,巴士克蛋糕奶香味浓厚,散发微微焦糖味,十分软滑。店主相信系哥哥同danny嘅粉丝,店里有佢地嘅签名黑胶碟,同埋佢哋一啲罕有嘅收藏品,食嘢之余可以缅怀一下昔日巨星嘅风彩。