2023-01-26 337 浏览
💛🤍🧡白沙湾海景伴Omakase🥢白沙湾有间隐世酒店,唔知你哋听过未?酒店地下有一间日料餐厅,景靓高质💕屋企人提早半个月预约,约咗夜晚6点钟🤭顺便可以睇埋日落,叹埋𠮶晚霞🌄Omakase Menu有4个set,我哋决定嗌个价格最高同埋价格最低嘅Omakase Set🤣落单嘅时候都有同店员讲返会share食,店员都好欢迎🥰❣️set A-黄金之奥义❣️ $1880/位前菜旬之刺身炸物烧物锅物食事汤甜品❣️set D-云❣️ $980/位前菜旬之刺身烧物煮物汤甜品💧白神山地之水💧 $58来自世界自然遗产,系雨水经过大自然嘅过滤,令天然水产生🌧️未曾暴露喺空气中,亦都未加热。属于超软水,所以入口柔软,仲可以带出食物原有鲜味😝💚前菜💚 2个餐都一样🦐赖尿虾-配上酸汁仲有白萝卜青瓜,清新开胃🐚矶粒贝-鲜甜可口🐟慢煮𩽾𩾌鱼肝-海底饿肝之称,口感软滑好味🥚鮨煮虾伴玉子-虾肉鲜美搭配胡麻酱汁山椒叶,别有风味;江户前玉子带甜,旁边用松枝穿住杮干、黑豆,卖相精致🤍刺身🤍A餐🦪大船渡湾令和之怪物生蚝-新鲜生蚝配蕃茄蒜香汁,酸甜惹味🔮黄金之奥义-冲绳带子、北海道牡丹、海胆、烟熏拖罗-卖相精致,最钟意烟熏拖罗,香味诱人D
💛🤍🧡

旬之刺身

💧白神山地之水💧 $58
白神山地之水
💚前菜💚 2个餐都一样
🦐赖尿虾-配上酸汁仲有白萝卜青瓜,清新开胃
🐚矶粒贝-鲜甜可口
🐟慢煮𩽾𩾌鱼肝-海底饿肝之称,口感软滑好味
🤍刺身🤍
A餐
🦪大船渡湾令和之怪物生蚝-新鲜生蚝配蕃茄蒜香汁,酸甜惹味
D餐
🐟刺身-狮鱼刺身、赤身、拖罗-狮鱼刺身-鱼油甘香
💛炸物💛
A餐
🍤炸物-蚬肉忌廉饼、萨摩番薯、青椒仔,挤上青柠汁或沾上竹炭盐一样可口
🤎烧物🤎
A餐
🥩熊本县A5和牛-金箔里面系肥美嘅A5和牛,口感滑嫩肉汁油香满满,沾少少芥末黑醋汁酸甜解腻

D餐
🐟高汤狮鱼-底部系大根,中间系先烧后高汤煮嘅狮鱼,菜嘅部份系高汤煮春菊,味道甜美,狮鱼肉感实在
💜锅物💜
A餐
🦀松叶蟹锅-以白神山地之水煮,松叶蟹鲜甜,肉质饱满滑嫩
🤍煮物🤍
D餐
🐚北寄贝锅-以白神山地之水煮,北寄贝甜美,肉质爽口弹牙
💙食事💙
A餐
🥣鲍鱼釜饭-有主角鲍鱼、左口鱼边、三文鱼子,用料丰富,每啖都有海鲜嘅精华;饭嘅部份以高汤煮,粒粒饱满好满足
鲍鱼釜饭
🧡汤🧡 2个餐都一样
🍲眼仁奈鱼汤-又称日本目仁奈鱼,鱼味极浓,配料有蛋丝、豆腐,青柠汁可以refresh鱼油腻感
❤️甜品❤️ 2个餐都一样
🍈水果-有熊本县赤蜜瓜、白车厘子,蜜瓜清甜爆汁
🍮豆乳布甸-豆味浓郁,仲有焦糖香甜
甜品
白沙湾嘅景色优美,夜景都好靓🌌靓景伴美食,仲有师傅喺客人面前新鲜炮制美食,真系一大享受💕餐厅环境好日系,由市区搭车嚟,有种去咗个小旅行嘅感觉🧳另外都好欣赏依度嘅服务态度,历时3个钟嘅Omakase,店员都好贴心好有耐性,收碟refill水都好有效率😆临走前仲好客气同我哋讲再见!BTW记得save post,方便向店员查询有关套餐啦❣️
📍食之剧场餐厅
📍西贡白沙湾码头酒店地下
2023-01-18
等候时间
10 分钟 (堂食)
黄金之奥义
白神山地之水