2017-10-22 1425 浏览
中秋过后,天气开始变得清凉,亦都系郊游既好时机。是日星期日,天气又好,一于同朋友两个入黎西贡行下。「一起果酱」都算出名,系尖沙咀同西贡各有分店,而西贡分店都相当有特色,带俾人好舒服既感觉。座位有分室外同室内,虽然天气清凉,坐室外都应该几舒服,不过为免俾等位既客人望住,我地都系选择坐室内。因为之前都去过尖沙咀分店好几次,所以都大约知道想食D咩。九宫格多士 餐厅叫「一起果酱」,黎到又点可以唔食果酱呢? 所以呢味「九宫格多士」系每次黎都必定会叫既。虽然食材只有多士同埋果酱,但系感觉非常特别,烘脆左既多士分开九小格,每格都有唔同味道既自家制果酱,每种里面都有D果肉粒,口感唔错,色彩缤纷,卖相都好吸引,就好似细个写毛笔字既九宫格咁。唯一美中不足既就系唔知果九种果酱分别系咩味,如果可以用张牛油纸托住块多 士,上面写住各种果酱既种类,就真系完美啦。果酱鸡翼 蜜糖鸡翼平时就食得多,但系果酱鸡翼都系第一次试。炸鸡翼外皮微脆,鸡肉嫩滑,上面涂满半溶既士多啤梨果酱,食既时候多左一份果酱既甜味,感觉好清新。Cream Tea Set Cream Tea 系英式茶点之一,将佢直译为中文,你可能以为系有cream

因为之前都去过尖沙咀分店好几次,所以都大约知道想食D咩。

九宫格多士

九宫格多士

果酱鸡翼

果酱鸡翼

Cream Tea Set
Cream Tea 系英式茶点之一,将佢直译为中文,你可能以为系有cream 既茶,但其实佢系传统英式下午茶既组合之一,有英式松饼, clotted cream,果酱同埋茶一杯。

Cream  tea  set
Cream  tea  set

一个set共有3件松饼,外层焗到金黄色,每件一开二之后, 一边涂clotted cream,一边涂热带风情果酱,入口唔单止暖,仲相当松化添。

全天英式早餐

全天英式早餐
英式早餐有芝士炒蛋,烟肉,牛仔早餐肠,纽轮堡肠,扒蕃茄,炒蘑菇,焗豆,厚多士同芒果果酱,每样食物都有d, 的的骰骰,非常精致,值得一赞既系茄汁豆系热既,唔系好多地方会整返热俾你食。如果果酱可以另外装俾客人,佢地钟意落几多就几多,咁就更好啦。

果酱绿茶

特调果酱绿茶
绿茶味道淡,加埋丁香香橙味既果酱入口相当清新,适合喜欢清清地的朋友。

呢度环境休闲舒服,有多款口味果酱同小食供客人享用,份量虽然唔多,但配埋果茶,可以坐足个几钟,假日黎叹返下真系一种享受。
  • 九宫格多士