2015-11-15 455 浏览
天气渐凉,又系时候去郊游,西贡有山有水有美食,绝对系一个好选择。西贡有好多美味食肆,Burger Deli绝对系其中之一,佢既homemade汉堡,好有水准!餐厅只有室外座位,而且只有三四张枱,讲真,我地四个大人一个小朋友,都几逼夹,坐得唔算舒服,不过唔紧要,我反而觉得呢度好切合西贡既伪外国气氛,好似去左外国食汉堡咁呀!餐厅打正旗号系卖汉堡,最正当然系佢既burger,以安格斯牛肉新鲜手打而成,必食!但如果你唔好牛,亦有其他选择既,好似热狗、脆虾堡、鸡包、鱼柳包等等。我拣左最普通既Classic Beef,加芝士同菠萝。一啖咬落去,热辣辣,牛肉鲜嫰多汁,好juicy,夹埋酸酸甜甜既菠萝,同埋新鲜既洋葱同生菜,感觉好fresh好清新。外层既面包都经过烤焗,略带香脆,呢个包,可以攞满分!食汉堡当然要配薯条,呢度提供既系我钟意既粗薯条(前),good!我见到餐厅仲有较特别既番薯条(后),就另外叫了一份。番薯条比薯条幼身,甜甜地,脆脆地,送汽水一流!