2010-06-30 1402 浏览
完咗教会崇拜,我哋一行九个大人两个细路,原先打算到又一村花园俱乐部中菜厅饮茶,点知座无虚席,外面顷盆大雨咁,退而求其次,唯有落下面嘅西餐厅Verbena Café啦,朋友话依度西餐都OK嘅,所以就一字排开大长枱,坐好睇餐牌准备叫嘢食。点知见对面枱一笼二笼有点心食,再问问侍应,哦,原来晌西餐厅都可以剔楼上中菜厅嘅点心,结果,我哋就晌西餐厅食点心!因为人多坐长枱实在好唔方便,所以,剔点心时索性起孖两边头尾都各款点心放一笼!点心纸唔算好多嘢食,叫OK啦,数数埋埋蒸、炸、肠粉连甜品都有四十几款,价钱就由小点$13到特点$32,以一间中档酒楼计都可接受。环境方面,由于系西餐厅,全是活动式木枱为主,方便组合不同大细长枱,装修普通,啡色杏色为主调,配以布梳化椅,比起中菜厅灯光当然比较柔和,但嘈杂嘅人声就跟中菜厅不惶多让。而客路就大多数系附近又一村嘅有钱人,所以,见到侍应同大部份客都好熟,有倾有讲,我哋依枱成枱生客又无话好冷待我哋,只系点到即止,唔会讲多两句啫。 点心叫咗9款嘢:蚝皇叉烧包、姜葱牛柏叶、沙律明虾角、瑶柱珍珠鸡、咖喱蒸鱿鱼、鲜竹牛肉球、罗汉斋肠粉、鲜竹鲮鱼球、金粟墨鱼饼,点心质素中规中矩

点心
叫咗9款嘢:蚝皇叉烧包、姜葱牛柏叶、沙律明虾角、瑶柱珍珠鸡、咖喱蒸鱿鱼、鲜竹牛肉球、罗汉斋肠粉、鲜竹鲮鱼球、金粟墨鱼饼,点心质素中规中矩,好食唔讲得,好差又未算,就系平凡咗D。最好食嘅,我就觉得系个咖喱蒸鱿鱼,好入味,鱿鱼唔韧;最麻麻,首推沙律明虾角,上到枱已经唔热,醮点嘅都系普通嘅沙律酱,仲要系大点添!

粉面
其实西餐厅本身个餐牌都几多样化,唔止西式食物,有汤粉面,有唔同地方嘅嘢食,不过我哋就只系拣咗两个炒粉饭面:瑞士汁干炒牛河、香蒜鸡粒带子炒饭。前者河粉同牛肉都炒得唔错,河粉唔油,食完唔会一碟油晌碟底,牛肉软腍,系个味似普通干牛河,唔太觉有瑞士汁个种甜味,但整体都系好食嘅;而后者炒饭底未够干身,香蒜味亦都哩得弱,鸡粒、带子粒份量唔多,相比之下,哩个炒饭就差咗D喇!

茶芥

上面中菜厅同依度西餐厅都唔收加一,而茶芥依度就唔收,相信因为依度以西餐厅形式经营,无收茶芥哩回事,不过上面中菜厅就唔知收唔收,我估应该要啩!

又一村会所虽然话只招待会员,不过出出入入无限制,订枱都可以唔使系会员,不过俾钱时就一定要个会员出现俾钱,如果无现身唔使旨意有得走,佢哋话点都要等到个会员哩埋单㖞!事后问番,入会(个人会藉)要成$500,000㖞
,仲要年年交年费$750,都几甘,就算买二手会藉我估都要二、三十万啦!下次再去真系要睇真D个会所仲有D咩嘢设施提供俾会员先。但食嘢就未必再哩,因为又要麻烦人哩找数,位置比较吊脚,食物又唔系话特别好,价钱又唔算抵,环境无话系会所就静局D,同出面嘅酒楼一样「嘈嘈贡」,唯一系近教会啫
室内环境
西餐枱垫,但用筷子同碗
点心纸
帐单