2009-10-28
保羅原本話同孖G妹食壽司,點知保羅西餐癮又發,又話勞碌工作後要食餐好.....!於是毫無準備下我們行去兩旁西餐廳林立的加寧街,睇下有無新嘢!果然,有好幾個月無來,開了幾間新餐廳!視察一輪後,最終入咗去Mr Steak Grill,見佢套餐差不多400元左右,Mr Steak亦有一定保証!見佢哋重點推介一個牛扒set,套餐內有三種牛(和牛/穀飼牛/牛扒),約500元以下,最後我哋都無叫set,散叫兩個湯和兩個主菜!Onion Soup洋葱湯-見佢賣相幾好,但由於過多芝士和黑胡椒,飲落味道被這些胡椒搶味,但湯本身唔夠濃,唔夠火爐,散發唔到洋葱湯原本香濃味道.亦唔夠熱,普普通通,過得去....Kurobuta Pork Rib黑豚扒-第一次食,睇唔出,好好味喎!佢亦係標榜穀飼豬。首先賣相方面絕對有驚喜,係一塊幾巨型又厚黑豚,以炭燒烹調,肥大肉厚,但切落鬆軟,咬落肉質亦鮮美及鬆化,比一些普通牛扒更好味,加上厚身,十分有口感,味覺非常滿足!而這個黑豚配有一個醬汁點吃,嗰醬汁是自家製,酸酸哋帶點微辣,配黑豚來吃,十分野味,醬汁是由青椒、黑椒及赤椒製成,所以叫做三椒汁,但又不是很辣,勁推介此醬汁。另
另外伴菜有薯蓉、燒笳子及青椒等,都好好味,抵讚。
Pasta Mille-feuille千層香檳雜菌闊麵-個名一聽都覺得幾勁,闊麵賣相very good,一見到d咁creamy嘅汁,簡直流哂口水,食落好香好滑,醬汁與闊麵配合得好好,加上雜菌和幼幼露笱,好
好味呀!若果一個人食哂都幾「流」。
這裡佈置以黑白為主,地方寬大舒適,裝修別緻,椅背設計十分特別搶眼。除室內外,亦可選擇露天茶座。服務也不差。
推介這裡是西餐新選擇,適合聚會或約會!