2020-11-20
平日出去食饭,餐厅少不免会用肉类煮食,对食素食嘅朋友来讲实在系一个难题。今日就去咗一间主打素食嘅西餐厅,叫嘢食嘅时候就唔使就住就住。虽然话系素食,但系绝对唔会唔饱。,因为套餐嘅份量都非常丰富,我同朋友叫咗一个套餐另外再散叫就已经足够。套餐有沙律同埋芝士焗蘑菇多士作为前菜。多士芝士味香浓,好邪恶但系非常好食。朋友叫咗一个鲜果沙律,听落去好似好普通,但识落非常清新,水果嘅鲜甜配合酸酸地嘅柚子汁同黑醋汁,非常惹味,食到食唔到口。我特别欣赏佢哋嘅沙律都加咗麦片,健康得来又带嚟特别嘅口感。之后上咗餐汤同埋法式红酒烩野菜,红酒汁嘅味非常浓郁,椰菜花、蘑菇、同萝卜几种蔬菜亦都煮得够稔够入味。主菜方面,我哋拣咗黑松露焗鹅肝菌长通粉同另外叫咗蒜片意大利粉。长通粉加左干蒜粒,比一般嘅黑松露pasta更加香,黑松露酱同芝士完美融合长通粉,啖啖都食得非常满足。蒜片意大利粉虽然听落去简单,但系好考厨师功夫。有蒜香得来又唔油腻,意大利粉亦都煮得啱啱好,够弹牙。当晚嘅服务都非常周到,不少会加水同埋好快收返用完嘅碟。
套餐有沙律同埋芝士焗蘑菇多士作为前菜。
芝士焗蘑菇多士
多士芝士味香浓,好邪恶但系非常好食。
鲜果沙律
我特别欣赏佢哋嘅沙律都加咗麦片,健康得来又带嚟特别嘅口感。
法式红酒烩野菜
黑松露焗鹅肝菌长通粉
蒜片意大利粉
当晚嘅服务都非常周到,不少会加水同埋好快收返用完嘅碟。