2025-02-04 19 浏览
前几日要去hku, 揾咗一揾附近有咩好食,见到呢间拉面店就谂住嚟试吓以港岛区嘅拉面店嚟讲,价钱我觉得都合理嘅。跟住就要讲吓服务方面啦,我落单嘅时候,店员嘅态度就真系麻麻地店员:「汤」我:「虾味噌」店员:「面」我:「黑胡椒面」跟住个店员就直接头也不回走咗😂好似好赶时间咁,感觉唔系好舒服😂我之后听到佢同其他枱嘅客都系咁讲野,见到舖头入边都有几多客人,我就心谂:「佢个面一定好好味,个店员态度咁差都仲会有咁多人嚟食」首先公道啲讲吓佢好味嘅地方:虾味噌汤头香浓,饮晒成个汤都唔会太口渴,唔算好油腻。黑胡椒面口感Q弹,几特别但系个汤食到一半已经冻晒,我个人认为本身个汤唔系好够热。同埋汤头略嫌唔系好够厚身,似用来做拉面多个沾面,汤汁唔系好挂到上个面到。同埋个面好多碎碎,我要用只匙羹去滗先滗到啲面上嚟,唔知点解啲面唔系完整一条条,进食个过程有少少麻烦-总结:汤底同面嘅质地都唔错,但系个进食体验就麻麻地

以港岛区嘅拉面店嚟讲,价钱我觉得都合理嘅。
店员:「汤」
我:「虾味噌」
店员:「面」
我:「黑胡椒面」

首先公道啲讲吓佢好味嘅地方:
总结:汤底同面嘅质地都唔错,但系个进食体验就麻麻地