2013-08-03 19 浏览
今(3-8-2013 Sat)朝起身后,因有事落荃湾,就不如顺便o系o度买o野返屋企做我o既早餐,亦都顺做买一客生煎包畀爸爸食.我o黎到时都唔系好多人,亦都冇人等外卖,同埋都有已煎好o既包,而且个个职员都冇o野做,即系话我唔使等好耐就有啦.我就买两客$23.00o既生煎包,同一杯$9.00o既冻玉米汁.呢头畀钱,o个头就pack好晒,畀玉米汁o既妹妹仔好有礼貌咁问:’姐姐,使唔使胶袋?’我答要.(因为是日落雨,我揹住个袋,拎住把直遮,重有呢两盒生煎包,冇袋唔得.)返到屋企打开睇,原来佢o地畀o左四对木筷子,醋同豆瓣酱各一,不过醋同豆瓣酱都唔系满o既,影好相后食得.今次食到o既生煎包只系暖暖地,但底部仍脆,皮都好薄,好多汤汁,汤o既味道唔太咸仍唔太肥腻.加啲醋同豆瓣酱就好味啲.而玉米汁呢,已经唔冻,而同上次食o既一样,都系有清甜粟米味,都有少少粟米蓉.今次食生煎包学到食o既技巧:我食第一只时,啲汁流晒出o黎,o徙晒.食第二只,啲汁横飞到地下添,重o徙.到第三只,攞只汤匙先得,但我发现对住我口o个边硬啲,侧边软啲,咁搅法,啲汁咪又再次横飞到地下o徙晒?都系转一转,较软向返我个口,而且都唔热

生煎包
今次食到o既生煎包只系暖暖地,但底部仍脆,皮都好薄,

今次食生煎包学到食o既技巧:

到第三只,攞只汤匙先得,但我发现对住我口o个边硬啲,侧边软啲,咁搅法,啲汁咪又再次横飞到地下o徙晒?都系转一转,较软向返我个口,而且都唔热喇,我索性咬开后即刻啜啲汁,果然咁样至唔o徙.

佢o地与其畀四对筷子,倒不如将两对筷子换成两只胶匙.

而开头以为佢o地畀o既醋同豆瓣酱好少,但原来每一个醋同豆瓣酱份量都足够食四只,不过,佢o地不如装满佢for买两客o既客人,咁就用少啲胶啦.

第一次o黎o既食评: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2298166&tc=sr2rvw&con=rvw

2013-08-03
1 分钟 (外卖自取)
$27.50 (早餐)