2015-11-08 1535 浏览
路边锅同朋友一行八位,枱早已订,但呢间火㶽比我哋想像中仲要多人(应该系慕名而来),等咗接近45分钟,先入座,肚仔已经严重抗议,表示连只牛都食得落!一坐低,二话不说就丧叫!| 八味金砖豆腐 |第一道上嘅菜就系呢味炸豆腐砖!外脆内软,薄薄一厚炸得香脆的外皮,配合独特味粉,诱人甘香,包著幼滑嘅豆腐,两种口感结合喺一齐,非常有特色!(小心烫口 XD)| 花雕酒煮鸡锅 |同一款食嘅鸡煲有啲唔同,滚烫后一打开,即刻散发出淡淡酒香(当然冇醉鸡锅咁劲)! 半只鸡都好似好多,鸡块肉质幼嫩,相当入味!| 广岛蚝 |肥美新鲜!其实个人认为蚝咁样加入浓汤入边有啲浪费,始终会掩盖佢本身嘅鲜味,but anyway,呢个广岛蚝质量上都系冇得输!| 本地手切肥牛 |脂肪比例分明,色泽鲜明吸引,第一眼睇到已经心动,本地牛其实真系质素高(当然都系一分钱分货)!入口牛味香浓,口感比较爽身,不错!| 脆鲩腩片 |有啲失望,首先佢完全唔「脆」,其次佢有啲谂身,似系普通鱼片。

路边锅

| 八味金砖豆腐 |