2007-05-07
大埔住了几年, 来这里吃饭的次数, 五指数得出。很多人欣赏其盐焗鸡, 本人就不敢恭唯喇。每次行过都见预先斩定的鸡一碟碟冧高, 上台时才用盐水淋热, 咁唔卫生的行为, 不值得设open kitchen向众食客表演挂...鸡肉质过分死实, 仲好咸下, 印象是麻麻的。至于其他小菜不提也罢。最记得一味梅子豆豉蒸鳝的鳝肉是霉的。反正行几步街市上大把好野, 四方公园又有档天外天, 出品都比东江鸡好。最怀念是已故的谢华记"喇妈鸡"及其鸡杂。虽然都系咸, 但系咸的层次高好多班! 总括而言, 东江鸡收得唔平, 质素又唔系特出, 完全唔明点解排晒上龙。仲有, 我冇记错的话, 这里不是中央划位的, 所以食食下见到有条友"栋"o系你旁边, 用狠劲的眼神想你快d扯时, 不要见怪。
鸡肉质过分死实, 仲好咸下, 印象是麻麻的。