2011-05-30
Auntie喺某饮食杂志睇倒一编介绍蟹膳既报道,所以就带埋XO仔去试新野。因为想衬未坐满客人既时候影多几幅相,所以当日好早就到左,点知老细之一既Tim好客气地带我地周围睇。闲谈中得知蟹膳系佢同位叫Kelvin既朋友一齐开既,我地去食𠮶日都只系开左四个月倒;佢地另外重有两间喺铜锣湾同大坑专食牛肉既分店。三间舖既牛肉全部都系由仙台黎,日本𠮶边同佢地签左张独家专营权合约。环境卫生:满分非常传统既日式正门,入到去已经可以见倒餐厅既主打,蟹!活生生咁喺个池到玩!餐厅中心系张吧枱,每个位都有一个炉,中间永远都有个人帮客人手。楼上有三间房,分别系比六人,八人,同十人用既;最低消费为六千,八千,同一万(等同一人一千,其实入得黎好容易就过)。地方打理得几干净,而且碗碟摆设都好别致,睇得出佢地花左好多心思。服务:满分餐厅入面全部都系后生仔女,意外地个个都好落力,而且非常友善细心;唔知系咪因为老板喺到既关系呢?见女士们一抽二抽,佢地好自动自觉地攞左几个黑箱黎比大家摆野。我地研究餐牌既时候,佢地都会解答我地既问题,顺便介绍佢地既招牌菜。食物黎到重好有心机地教我地不同既食法。味道:四分 蟹肉豆腐:热食既前菜;微
环境卫生:满分
非常传统既日式正门,入到去已经可以见倒餐厅既主打,蟹!活生生咁喺个池到玩! 餐厅中心系张吧枱,每个位都有一个炉,中间永远都有个人帮客人手。 楼上有三间房,分别系比六人,八人,同十人用既;最低消费为六千,八千,同一万(等同一人一千,其实入得黎好容易就过)。地方打理得几干净,而且碗碟摆设都好别致,睇得出佢地花左好多心思。 服务:满分
味道:四分
蟹肉豆腐:热食既前菜;微甜既蟹肉汤同豆腐本身好清淡,所以另外跟左碟紫菜比大家自己加料调咸D,几得意。 烧鳕场蟹:虽然都食得出蟹既甜味,不过就干左少少,感觉好似有少少“口徒”料啰。(先扣半分) 鳕场蟹天妇罗:虾天妇罗就食得多,鳕场蟹同温泉蛋天妇罗都系第一次食倒,真系食过返寻味呀!虽然经炸过,但系鳕场蟹都能够保持嫩度,第一赞!天妇罗炸得一D都唔油腻,层粉又够薄,所以好脆好松化,非常香口,第二赞!用绿茶盐作为鳕场蟹既调味料之一,新潮得黎又不失和风味,果然潮得起,第三赞!北海道既温泉蛋都可以造埋流心天妇罗(又名「炸蛋(炸弹)」),配搭新颖,第四赞!(加返被扣𠮶半分) 鳕场蟹 火锅:蟹肉鲜甜,唔洗讲野,食野得啦!好够份量既蟹膏就用左黎煲粥。 仙台牛肉 火锅:牛肉卖相够哂marble,食落重好软熟,肉味都好浓mmm…不过可以再切薄少少。 蟹肉汤饺子:可能因为之前𠮶几道𩠌实在太精彩,真系食唔出饺子入面既蟹肉味。(又扣返一分) 蟹膏粥:好足料,而且简直系甜到入心呀,无得弹!
柚子Sorbet:从未食过咁多柚子肉既柚子Sorbet架,正! 后记:
1) 虽然开瓶费为每樽$150,但系酒牌上既酒种类唔多,客人好难唔带自己既酒bor。例如:香槟只系得两款,唔系Dom Pérignon就系Krug,Sake就好似得三款。不过值得一提既系Auntie留意倒Sake牌上居然有一款街都冇得买既「十四代」,听讲话要网上投架。
2) 为保证D蟹够新鲜,佢地逢星期二四六入货,多客𠮶个礼拜重会入四日添。
3) 普通唔饮酒,如果一人叫一个餐都要成千蚊落楼,感觉可能好贵。不过谂深一层,佢地既材料全部都系日本空运过黎既,鳕场蟹同仙台牛都真系好新鲜,而且食完餐饭大家都好饱,所以觉得价钱其实算合理既。