2017-09-07 4901 浏览
早前睇到宣传广告, 系佐敦新开左间泰国菜餐厅, 其中一款火焰鸡吸引左我必要前去一试!今晚收工相约妹妹到达餐厅, 结果系冇BOOK位下, 餐厅内已经坐满食客, 认真旺场! 好彩唔系等左好耐都好快有二人台安排入座, 店内面积唔大, 设有卡位, 装修以简朴为主。Menu上对比其他泰国餐厅款式唔多, 但传统既款式都有, 例如冬阴功、串烧、生菜包等等…平日晚9点左右, menu上有少部分菜式、饮品都已经卖哂。幸运地, 最后一只火焰鸡都给我order到! (如果一心想去食既话就要记住打电话预留喇!)【龙眼冰】HK$28先来一杯龙眼冰解解暑, 冇想像中咁甜, 清清地既龙眼, 几清新【虎虾炒金边粉】HK$98只虾真系好大只, 金边粉炒得几有获气, 侍应建议我地将旁边既三色味粉同青柠汁跟金边粉捞起食, 因为我将所有味粉捞埋, 当中既辣粉令整碟金边粉生色不少, 味道辣辣地, 很惹味。【火焰烧春鸡】HK$188最期待既火焰鸡出场了, 吸引唔少邻坐远望。烧鸡上台后, 侍应将带有火焰既酒精从烧鸡顶部淋上, 火焰完全包住只鸡, 维持大约十秒左右, 就会自动熄灭。店方会送上胶手套比我地撕出鸡肉食, 别具泰国传统风味

平日晚9点左右, menu上有少部分菜式、饮品都已经卖哂。

【龙眼冰】HK$28
龙眼冰

【虎虾炒金边粉】HK$98
虎虾炒金边粉

【火焰烧春鸡】HK$188
最期待既火焰鸡出场了, 吸引唔少邻坐远望。
店方会送上胶手套比我地撕出鸡肉食, 别具泰国传统风味。
意为本身已烧熟既鸡经火焰后会出现过熟, 但最有惊喜系当一撕开鸡肉时, 肉汁还是丰富得溅出, 肉质出奇地嫩滑, 鸡皮略脆, 不过近底部既鸡皮有比较重既酒香味。
火焰烧春鸡

鸡肉除左可以点隔离既泰式酸辣酱外, 更可选择刚才淋火焰既甜酸酱, 仲带淡淡既酒香ga….

整体黎讲呢度既野食份量都几大份, 而且好少有泰国餐厅可以同时享受到视觉同味觉享受, 很有创意!
龙眼冰
火焰烧春鸡