2023-09-18
约得皇太后👩👧去饮茶饮,梗系要去远𝐝啦🚌屋企附近个𝐝,留俾佢平时同𝐅𝐝𝐬𝐬𝐬去😂同佢去左拎过多次米芝莲🎖又唔贵既添好运💃🏻点心即叫即蒸,仲有☀️夏日小清新系列☀️我地食左劲多野呀🤰🏻🤰🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️ 夏日小清新系列 ☀️▪脆皮炸斑兰鲜奶 ($35)外层炸到脆卜卜,内软身🍼用新鲜班兰汁 • 鲜奶制,食落系清甜,唔系砂糖甜😜.▪米网鲜虾粟米忌廉卷 ($42)米网皮比起一般既香卷皮松好多💥多重口感,弹牙既虾 • 脆脆粟米粒加埋忌廉,都几邪恶😈.▪话梅鲜冻淮山 ($38)养生健脾胃既爽脆淮山,酸酸甜甜几开胃😜.▪泰式鲜肉脆饼配自家冬荫酱 ($45)有冇朋友仔钟意食芫茜? 依个肉饼加左劲多🫢我觉得本身咸香味都够,点唔点酱都𝐎𝐤𝐚𝐲🥢.▪樱花虾珍菌酱捞粗面 配大地鱼汤 ($42)叉烧捞粗就成日见,依个配搭又得㖞😂樱花虾份量劲多🦐咸咸香香,粗面条条都沾满汁.次次饮茶都系(滚水)热茶🫖,斟完要放一阵先饮得🔥依到有(玻璃壶上)崭新冷泡茶❄️ ($𝟏𝟐/位),劲岩夏天呀💃🏻▪冷泡人参乌龙 : 推介❣️有甘香甜味,唔会苦涩▪冷泡玫瑰花茶 🌹(*当然
屋企附近个𝐝,留俾佢平时同𝐅𝐝𝐬𝐬𝐬去😂
同佢去左拎过多次米芝莲🎖又唔贵既添好运💃🏻
点心即叫即蒸,仲有☀️夏日小清新系列☀️
我地食左劲多野呀🤰🏻🤰🏻
☀️ 夏日小清新系列 ☀️
▪脆皮炸斑兰鲜奶 ($35)
外层炸到脆卜卜,内软身🍼
用新鲜班兰汁 • 鲜奶制,食落系清甜,唔系砂糖甜😜
▪米网鲜虾粟米忌廉卷 ($42)
米网皮比起一般既香卷皮松好多💥
多重口感,弹牙既虾 • 脆脆粟米粒加埋忌廉,都几邪恶😈
▪话梅鲜冻淮山 ($38)
养生健脾胃既爽脆淮山,酸酸甜甜几开胃😜
▪泰式鲜肉脆饼配自家冬荫酱 ($45)
有冇朋友仔钟意食芫茜? 依个肉饼加左劲多🫢
我觉得本身咸香味都够,点唔点酱都𝐎𝐤𝐚𝐲🥢
▪樱花虾珍菌酱捞粗面 配大地鱼汤 ($42)
叉烧捞粗就成日见,依个配搭又得㖞😂
樱花虾份量劲多🦐咸咸香香,粗面条条都沾满汁
次次饮茶都系(滚水)热茶🫖,斟完要放一阵先饮得🔥
▪冷泡人参乌龙 : 推介❣️有甘香甜味,唔会苦涩
▪冷泡玫瑰花茶 🌹
(*当然传统既热茶都会有啦🍵)
✨ 传统点心 ✨
▪酥皮焗叉烧包 ($30)
皇牌点心🌟唔嗌唔得啦
松松酥酥既酥皮,配软熟唔过厚既包底💫
叉烧馅料够汁唔会干🐖
▪鲜虾烧卖皇 ($34)
烧卖落足料,食到有大大只弹牙既鲜虾🦐
▪晶莹鲜虾饺 ($36)
好似好耐冇见过𝟏笼有𝟒粒咁多🥟
而且仲系大大粒,胀卜卜,皮薄🤍
▪红油抄手 ($30)
麻 • 香 • 辣都有,仲加埋葱花 • 芝麻🌶
▪杏汁大白菜炖猪肺 ($38)
劲足料,大大旧猪肺🐖杏汁味浓🤍🤎
▪鸟巢蒜香虫草花炆素菜 ($42)
珍珠荀 • 红枣 • 荷兰豆 • 雪耳 • 菜 • 冬菇 • 虫草花 • 甘笋 • 腐竹…💚
蒜香清清地,唔会好似罗汉斋咁油,正正🧄
▪白灼西生菜($24)
🔺免收加𝟏𝟎%服务费🙆🏻♀️