2022-10-09
「烧味卤师」又开咗新分店,今次开到嚟富荣花园,啱晒我,非常就脚,因为近排经常要嚟呢头办事,今日趁有空档,就即刻过嚟斩料加𩠌。装潢有别于市面嘅一般传统烧腊店,橱窗以全玻璃形式展示,感觉更干净卫生,加上店铺保持一贯作风,经济抵食,所以都吸引唔少街坊嚟帮衬。拣咗半只盐焗鸡、一盒泰式凤爪、烧鹅下庄 同 一条叉烧,咁多样嘢加埋都只系二百零蚊,非常抵食。至尊烧鹅下庄 ($120):烧鹅皮脆肉香,食落肉质好嫩滑,有肉汁得嚟更带阵阵香料气息。淋上烧鹅汁再点埋啲酸梅酱一齐食,味道一流!烧味佬叉烧 ($40):叉烧水准亦唔错,肥瘦度刚好,肉质一啲都唔柴,入口甜甜地,有好香浓嘅蜜味,用嚟送饭就最适合不过。另外呢盒客家盐焗鸡 ($35) 都好正,虽然今次只系买咗半只,但其实份量都唔少。鸡皮厚薄适中,鸡肉鲜嫩有弹性,带微微咸香,点沙姜汁食,更加滋味。泰式凤爪 ($32):凤爪爽口又大只,食落好有咬口,垫底嘅泰式醋汁,味道亦调校得啱啱好,入口酸酸辣辣,非常醒胃,绝对值得一试。