2024-03-12
今晚我同旧同事去咗青衣长发邨商场入面一间泰国菜餐厅食饭,呢间餐厅叫**泰然**。因为我哋想食正宗嘅泰国菜,所以选择咗呢间餐厅。另外,环境几舒服,而且地理位置几方便,由旧同事屋企行出嚟大概要行十分钟就到喇 好方便,今晚喺度食咗呢餐咁好味道嘅泰国菜,日后如果再黎揾佢食饭就不作他选。餐厅有2、3、4人唔同份量嘅套餐,好适合唔同食量嘅人,而且价格实惠同抵食。我哋点咗几款招牌菜式: **招牌蟹肉炒饭**:$88 蟹肉炒饭好好食,蟹肉新鲜甜,同埋蔬菜加埋一齐炒,成碟饭味道更加提升。**招牌焗黄咖喱面包软壳蟹**:$188 咖喱汁索晒入去面包,味道香浓,软壳蟹煮得好好,系一个好惊艳嘅菜式。**椰青蚬汤**:$88 几适合夏天饮,青甜嘅椰青同蚬肉新鲜味道几清新健康。**招牌去骨猪手煲**:$108 猪手软糯兼有好多肉,仲唔用揸骨,秘制甜酸酱配搭得好好,系一个送饭一流嘅菜式。**珍多冰**:$26,泰式特饮,好清甜,系一个好靓嘅结尾。
**招牌蟹肉炒饭**:$88
**招牌焗黄咖喱面包软壳蟹**:$188
**椰青蚬汤**:$88
几适合夏天饮,青甜嘅椰青同蚬肉新鲜味道几清新健康。
**招牌去骨猪手煲**:$108