2023-01-29
就快又到农历新年🧧,旧年盘菜事件相信都无乜人唔知,顺路便过黎基隆食个下午茶支持下佢。其实三十几四十蚊个下午茶,宜家黎讲都真系算平通街,食材来货都唔平,仲有最低工资各样。睇睇餐牌,选择太多一下子唔知食咩好,最后决定要一份炒野同一份沙律餐。🍋热柠茶&🍼热奶茶饮品先到,老派茶餐厅风格,透明杯上嘅柠茶😄茶底几浓,朋友嘅奶茶够滑,两杯都够热抵赞,近日天气冻嘛。🍚榄菜肉松炒饭朋友话要食饭就叫呢样,正常嘅炒饭,炒得香口唔油腻,榄菜咸咸地真系好啱配饭食😌🍳火腿蛋沙律跟多士自己叫左沙律餐,沙律系港式🍎🍐杂果沙律,而家越来越少餐厅做,功夫多又唔啱口味,个个都话要健康食菜沙律,其实我钟意杂果沙律多啲😁个沙律有红萝卜、薯仔、青瓜、苹果同梨等,切都唔少时间,加埋个沙律酱正呀😝煎嘅火腿蛋就无乜特别,唔…仲有块刚烘起又涂左牛油嘅多士,真系好好味。位就迫啲,装修都睇得出有一段日子,意外地啲伙计几好礼貌,支持下良心店啦👍
🍋热柠茶&🍼热奶茶
🍚榄菜肉松炒饭