2022-07-22
我本身系一直钟意睇书嘅人,冇care过系咪打卡地方,我系冲住二手书去,当寻宝都好😆我系睇到文章介绍先去,所以我早知道食物中下,我冇咩所谓嘅~不过第一次去,同第二去既体验有好大反差第一次去店员系温柔的女士,自己系水吧工作,客人既动静唔太理,当时铺头几旺,店员亦有礼貌同我介绍餐牌我叫左芝士蛋糕同咖啡,芝士蛋糕一般,咖啡系难饮嘅🤣但我唔介意。咁岩我见到自己钟意嘅书,坐系度4个钟,听下音乐,店员同客人会倾计,同小朋友玩,店员会委婉咁问:「有冇睇到钟意既书呢?」「钟意可以买返屋企睇。」成个环境人多,安静,放松。最后我买左本二手书返屋企。隔左一个月之后,我去第二次果日得我一个人,有另一个店员系度,倾左几句我就自己选书睇。后面有个女仔想入来,后来走左佢走嘅原因系,「体温过高」唔比入,差0.1度个女仔话:「你玩野呀?」店员话,「可以坐一阵间睇吓既」但系个女仔都系走左,应该系唔愉快咁走左我果阵心谂,「比我都会发火走人。」我系元朗区特地来西环,咁样比人食拧檬..就算坐低都唔自在后来我系度选书,系一堆书中左拎右拎,唔止面头果D,有底下压住左果几本,但系我冇整乱地方之后个店员同我讲:「你有咩书啱,我帮你拎」「
我系睇到文章介绍先去,所以我早知道食物中下,我冇咩所谓嘅~
不过第一次去,同第二去既体验有好大反差
第一次去
成个环境人多,安静,放松。
最后我买左本二手书返屋企。
隔左一个月之后,我去第二次
果日得我一个人,有另一个店员系度,倾左几句我就自己选书睇。
后面有个女仔想入来,后来走左
佢走嘅原因系,「体温过高」唔比入,差0.1度
个女仔话:「你玩野呀?」
店员话,「可以坐一阵间睇吓既」
但系个女仔都系走左,应该系唔愉快咁走左
我果阵心谂,「比我都会发火走人。」
我系元朗区特地来西环,咁样比人食拧檬..就算坐低都唔自在
之后个店员同我讲:「你有咩书啱,我帮你拎」
「入D既我都可以帮你拎」
我就唔想麻烦人,我都系好奇心想望下,就拒绝左
之后,我揾左一本书坐低睇,后来我系度影相
店员听到影相声,叫我「唔好影书嘅内容」,「钟意就买左佢啦」
呢一刻,我就清楚知道,「我一举一动比人昅实哂」,我本身打算食嘢既,后来我连书都冇睇,我走左,亦唔会再来。
那怕当时成间铺冇人,真心可以好专心睇书,
我都觉得好大压力。
返工已经比上司昅住,连呢度都要比人昅?
我理解店员系为店舖尽责,有规矩,
但系规矩太多,对客人来说系好冒犯,干预过多
讲真,钟意睇书嘅人都系安静,非常注重自己个人空间的人,对环境要求好高,心思细密的人
我每一个举动都有人出声,叫你「A唔得B唔得」
客人系可以容许既范围下,我真系希望店员可以安静,唔好理人哋做嘢,完全放手就系对客人既尊重
我认为,来得睇书,有一定既文化水平,有自律性的人。我唔认为,「定规矩」会有任何作用
今日呢度唔系餐厅,客人亦唔系店员既下属,我冇义务一定要买书,冇义务一定要来帮衬
有啲野…唔系定规矩,人哋一定要遵守的
更多系,客人愿唔愿意接受种种规定
唔接受,客人会选择其他,就系咁简单
定规矩系大忌,过份干涉人的行为系大忌
一个「chill」既地方,多多规矩,彻底失去左佢个品牌价值
我唔认为二手书系主要吸引人的地方
有钟意嘅书系大加分,冇啱心水嘅书,其实呢个地方都冇咩特别,呢点好睇运气
真正留低人嘅,系果份放松的气氛、寻宝嘅乐趣
如果今日书庄转型,以食物为卖点,我觉得冇竞争力,出面咖啡店市场已经饱和哂,呢度野食水平的确中下,书和环境先系重点
放手,比客人自主,呢度仲可以营运落去
硬来系冇意思
我见过太~~多,逆客人心意的小店好难生存
今日已经有「文青」标签吸客,小店先有返D人流
「文青」客已经唔难搞,要求又唔系高
你对客人有规矩,客人对你冇求架?
再迫人买野,做臭左个名,咪即系自己赶客走…🙂
愿意入来既,位置再偏都唔系问题,我自己都系特登出来的,做返好个优势,呢间小店有得做架
个窗口景同书卷味,真系好值得打卡
但系连相都唔比影,人哋仲点样帮间铺做免费宣传啊?出面写文案又系成本之一,点解唔做好免费口碑呢?