2023-04-28 1625 浏览
今次同几个朋友去观塘工业中心试咗间私房菜,一早预订咗个4人餐,有超过10道菜而且份量多,冇大食嘅朋友一定会食剩,仲有食物味道都唔错,人均$450,都算合理🌟荣哥自家甜酸斋🌟凉拌云耳先黎有两碟开胃前菜4个人share,甜酸斋调嘅味唔会过酸,好食过平时食开果啲🌟本地水耕沙律菜伴芝麻酱🌟双色墨鱼仔🌟茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子呢3个小食整得几精致,我特别钟意个茄子,因为只蛋整得滑,配上少少鱼子酱几香,而茄子大大件充满照烧汁嘅味道🌟原盅炖哈密瓜螺头黑毛豚肉汤🌟原盅炖姬松茸淮山甘笋黑毛豚肉汤汤就每款有两盅,两款都好足料,我饮咗哈密瓜螺头黑毛豚肉汤,因为第一次见用哈密瓜黎煲汤,劲大旧瓜,汤同件瓜一样咁清甜🌟香煎北海道带子海中宝呢样系虾滑包住粒带子整成球状,虾滑好弹牙,入面粒带子鲜甜🌟桂花炒素翅鸡蛋整成碎粒,连埋芽菜、素翅一齐炒,卖相几靓,味道都ok🌟韩泡汁煮牛面肉配双色萝卜(微辣)牛面肉同萝卜煲炆得好淋好入味,而且个汁带有少少辣,更加惹味🌟招牌茶王熏鸡鸡皮薄而且烤得脆,鸡肉嫩滑,兼够味,仲带有清香嘅茶叶味🌟鱼汤有机时令鲜蔬呢碟系鱼汤浸苋菜,鱼汤冇腥味,苋菜够嫩🌟大红大紫炒饭饭连红薯粒一齐炒,而我

🌟荣哥自家甜酸斋
🌟凉拌云耳

🌟本地水耕沙律菜伴芝麻酱
🌟双色墨鱼仔
🌟茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子
本地水耕沙律菜伴芝麻酱,双色墨鱼仔,茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子

🌟原盅炖哈密瓜螺头黑毛豚肉汤
🌟原盅炖姬松茸淮山甘笋黑毛豚肉汤
原盅炖哈密瓜螺头黑毛豚肉汤

原盅炖姬松茸淮山甘笋黑毛豚肉汤

🌟香煎北海道带子海中宝
呢样系虾滑包住粒带子整成球状,虾滑好弹牙,入面粒带子鲜甜

🌟桂花炒素翅
鸡蛋整成碎粒,连埋芽菜、素翅一齐炒,卖相几靓,味道都ok
桂花炒素翅

🌟韩泡汁煮牛面肉配双色萝卜(微辣)
牛面肉同萝卜煲炆得好淋好入味,而且个汁带有少少辣,更加惹味

🌟招牌茶王熏鸡
鸡皮薄而且烤得脆,鸡肉嫩滑,兼够味,仲带有清香嘅茶叶味
招牌茶王熏鸡

🌟鱼汤有机时令鲜蔬
呢碟系鱼汤浸苋菜,鱼汤冇腥味,苋菜够嫩
鱼汤有机时令鲜蔬

🌟大红大紫炒饭
饭连红薯粒一齐炒,而我估计餐厅用咗红菜头汁令个饭红红地色,不过就冇食到红菜头味,所以应该人人都啱食
大红大紫炒饭

🌟时令甜品
最尾每人有两粒流心芝麻汤圆,糯米皮好烟韧好滑,一咬开入面啲芝麻真系涌出黎,好正
时令甜品

周围好多枱系一大班人黎食,下次约多朋友或家人食饭会再黎呢间
2023-04-26
$450.5 (晚餐)
原盅炖哈密瓜螺头黑毛豚肉汤
原盅炖姬松茸淮山甘笋黑毛豚肉汤