2017-11-23
表哥今年返黎香港渡长假, 原本我打算招待佢去我新居嘅客房住, 不过原来佢已经自己book左观塘工厦区嘅酒店住。之前系加拿大住表哥家时, 表哥会揸车周围带我地去玩去食好野, 今次难得佢黎到香港, 我当然要尽好地主之谊带佢周围游玩同埋食好西啦。😁表哥来香港之前, 我已经系Openrice揾到呢间系观塘工厦区入面晚市有提供Omakase嘅菊月町订定枱同佢洗尘。今日一收工我就去酒店接表哥去。菊月町位于鸿图道同骏业街嘅十字路口, 离地铁站都有一段距离, 为免表哥迷路, 我都系去酒店接佢稳阵。😆菊月町门面同装修都好简约, 餐厅面积不大, 大概只可以容纳10位客人左右, 吧枱设计好适合Omakase, 食客同师傅距离比较近, 好方便师傅同食客沟通。用餐前店员会先端上热茶, 今日天气比较冷, 可以先喝热茶暖暖肚再用餐非常舒服。😚Omakase嘅好处系全程由师傅安排, 师傅会挑选最时令嘅食材逐一炮制俾食客, 而且每一款食物都会细心同食客介绍, 所以每一次食完Omakase, 我都觉得自己对日本食物了解更加多。😊除左刺身, 寿司之外, 菊月町嘅铁板款式都好多, 我地到餐厅时铁板师傅正烧紧超大件嘅斧头扒,
除左刺身, 寿司之外, 菊月町嘅铁板款式都好多, 我地到餐厅时铁板师傅正烧紧超大件嘅斧头扒, 以铁板方式炮制斧头扒非常考师傅功夫, 我都系第一次见铁板烧斧头扒。到餐厅时客人仍未算多,不过8点之后就全场爆满。😮
餐牌设计好简洁, 除左有我地今晚点嘅厨师发办之外, 其他寿司, 丼饭, 铁板烧等等都设有散点, 仲有而人前餐, 如果平日晚饭过黎简简单单食一餐都可以有好多选择, 而且价钱都几亲民。👍
我地今晚点左$1100嘅Omakase, 有前菜, 刺身, 季节性刺身, 贝类刺身, 渍物, 铁板烧, 和食, 寿司同甜品, 超丰富, 而且Omakase食之前都唔知每个类别有咩食, 非常有神秘感。😆
前菜今日师傅预备左菜同有海底鹅肝之称嘅𩽾𩾌鱼肝, 𩽾𩾌鱼肝味道同鹅肝好相似, 肝味浓郁, 油香感重, 用黎做前菜醒醒胃非常合适。👍
前菜
𩽾𩾌鱼肝
对我黎讲刺身系Omakase最重要嘅部份, 今晚嘅刺身我非常满意, 特别系秋刀鱼刺身, 超级鲜甜, 口感又够弹牙, 系香港唔系好多店会做。目仁奈同目张刺身我都系第一次品尝, 鱼味好浓, 回味无穷。另外每位客人面前都会有一块岩盐板, 师傅会将刺身逐一摆在岩盐板上, 刺身沾岩盐比豉油更能突出鱼嘅鲜味。😋
目仁奈
目张
深海池鱼
秋刀鱼刺身
吞拿鱼赤身
贝类刺身
今晚嘅贝类刺身原来安排左法国黎嘅生蚝😍 仲要每人有两只, 蚝肉厚实有弹性, 师傅用柚子汁伴生蚝, 一口一只超满足。😊
法国生蚝
渍物
刺身部份食完后, 师傅安排渍物俾我地先清清味蕾, 黄萝卜腌得好入味, 唔错。
铁板烧
铁板薄烧和牛未食已经闻到和牛嘅香气, 和牛中间夹住香葱, 炸蒜等配料, 和牛口感软腍多汁, 牛味香浓, 每人有三件, 份量刚好。😚
和食
平时我都唔太喜欢食熟嘅鱼, 不过今日呢个汁煮𫚕鱼胶我都食唔停口, 鱼肉同软煮一样咁鲜嫩, 汁酱微甜令鱼肉鲜味更突出。😋
汁煮𫚕鱼胶
寿司
食完个鱼胶其实我地两个都已经觉得饱, 不过之后黎嘅寿司真系好好食, 特别系拖罗😍 鱼油超丰富, 鱼香充满整个口腔。最后食埋个蜜瓜, 呢一餐Omakase超完满, 表哥都好满意。😁
𫚕鱼寿司
赤贝寿司
吞拿鱼腩寿司
甜品
离开时见到餐厅有搞圣诞盛合同其他食物价钱都几抵,好适合公司搞圣诞PARTY,即刻影低返去同同事研究研究。😁