2023-03-09
📍Hong Kong📍无辣不欢既我,今日黎到观塘广场试下一间川菜。🥰「川婆婆」,入到铺已经闻到香既麻辣味道。睇睇个餐牌款式超多,睇至我个个都想试。今日仲因为太肚饿5点30分前就去食晚餐,但早有早著,下午3点30分至5点30分下午茶时段免费送小食同饮品!😚1. 口水鸡饭超级足料既口水鸡,一上菜老细就介绍话系用清远鸡做!☺️鸡好嫩滑,平时唔食鸡皮既我今次都食埋因为佢个鸡皮唔会有好多肥油!配上口水鸡汁辣度啱啱好,个饭仲超级大碗!2. 自选粉面今次我拣左宽粉,风琴豆腐,白萝卜同莴笋!但汤底就拣左麻辣中辣,多麻多蒜。食粉先饮汤!汤底劲正,但中辣对我黎讲唔太辣下次要去试下大辣。多麻多蒜啱晒重口味既我!🤭风琴豆腐同白萝卜超级吸汤,好鬼正!宽粉滑捋捋,我最爱。但我成日都咬唔断啲宽粉又好长。🤣3. 凉拌土豆丝呢个配饭真系一绝,唔单止得辣味仲加左小小醋!酸辣醉辣咁,好过瘾。另外,仲加左啲青瓜丝!4. 椒麻墨鱼咀一开始叫既时候仲以为系炸,点知原来系鲁墨鱼咀,再加上椒麻粉。墨鱼咀口感好爽脆,但呢个相对起其他小食就逊色少少。因为唔系太入味。5. 红糖糍粑食川菜点少得红糖糍粑,酥酥脆脆既糍粑。配上甜甜既红糖一绝!食
1. 口水鸡饭
2. 自选粉面
3. 凉拌土豆丝
4. 椒麻墨鱼咀
5. 红糖糍粑
食川菜点少得红糖糍粑,酥酥脆脆既糍粑。配上甜甜既红糖一绝!食到几饱既我都要食返几旧。🤭
6. 荔枝茉莉花茶
呢杯饮品好有惊喜😍好香既荔枝味,配上淡淡既茉莉花茶,成个配搭好Fresh。咁Fresh既饮品配上川菜,好夹。减低下油腻感。
食饱之后见到隔离枱食酸菜鱼同水煮鱼,$68超级大碗决定下次都要去试下。😚
💰价钱: HKD $50-80
😋味道: ❤️❤️❤️❤️🖤
📍地址: 观塘开源道68号观塘广场地下G24-G25号舖
#hongkong#hkfoodie#hkig#foodgasm#foodphotography#hkfoodblogger #hongkong