餐厅: La Serre
资讯:

2021-09-01 1172 浏览
每次经过观塘海滨花园都会见到「La Serre」呢间餐厅,佢星期六日特别旺场,因为有室外座位,可以带埋宠物一齐嚟🐶。估唔到我同朋友星期一晚嚟,餐厅都有九成满,超高人气呢。呢度就好似玻璃屋咁,几面都系窗,但就无乜景可以望到,哈哈🙈。餐厅有提供3-Course晚市套餐,价钱由$258至$358不等,有三款主菜拣🍽。唔啱食就可以喺主餐牌单点。我哋就叫咗一份晚餐,再额外点。晚餐前菜:烟三文鱼牛油果沙律,🥗沙律几开胃,大大碟。烟三文鱼有两片,而且仲有好多牛油果🥑。沙律菜新鲜,特别系啲车厘茄。虽然无嗌汤,但都有餐包食🥖。面包暖笠笠,好软熟,左边𠮶件系蕃茄味,几特别。晚餐主菜:烧法国原只春鸡($258),🍗春鸡好大只,外皮烧至金黄香脆,肉又够厚。但可能只鸡偏老,肉质唔算嫩滑,不过影响唔大嘅。酱汁系烧汁,唔会太重口味。配菜有大量炸薯角🥔同沙律菜,饱肚之选。焗鳕鱼柳配香茅椰子汁($188),🐟鳕鱼有两件,鱼皮煎得非常香口,更不乏油脂香,鱼肉质感结实,唔错。不过讲到最出色嘅部份莫过于个酱汁,🥥椰子配合埋香茅味,味道甜甜哋,而且仲好清新添,整体有啲夏威夷风情。晚餐是日甜品:苹果批,🍎跟餐甜品竟然唔系得啖蛋糕
烟三文鱼牛油果沙律
烧法国原只春鸡
烧法国原只春鸡
苹果批
晚餐是日甜品苹果批,🍎跟餐甜品竟然唔系得啖蛋糕仔,而系有一件切饼。我钟意佢批皮够薄,苹果肉超多,兼且粒粒爽口入味,肉桂味亦恰到好处。
焦糖意大利软芝士班戟
焦糖意大利软芝士班戟($78),睇餐牌见到个甜品名已经觉得好吸引😍,而实物造型更系打卡停不了。班戟有三层,中间夹杂住焦糖脆脆,好甜好邪恶好正。🥞班戟本身就一般,我认为佢可以再松软啲,佢加咗意大利软芝士,质感较湿润。
饮品方面,我哋各自嗌咗杯🍸Mocktail($58),橙色𠮶杯系Gunner,由Ginger Ale + Ginger Beer + Bitters组成,而绿色𠮶杯就系Virgin Ginger Mojito,由Fresh Ginger + Mint Leaf + Fresh Lime + Soda组成。两杯都几好饮,唔会过甜同似药水味,而Mojito饮落就更为清爽🌿。
总括嚟讲,行开观塘海滨不妨帮衬吓呢间西餐厅,成个感觉真系几Chill㗎,唔食嘢都可以饮返杯🍻。我见几个麻甩佬嚟呢度饮,都唔去大排档队啤,你就知佢乜料啦🤣。
2021-08-16
苹果批