2024-11-01
东南亚菜系中,港人较钟意食泰菜😋,上网见到#addsomethairestaurant 呢间观塘泰国餐厅,好似几多人去咁,所以系观塘行APM行完街,就过左嚟呢边试一试~坐底冇耐,staff就推介我地抵食二人餐,套餐入面仲可食到招牌火山骨!!❇️2人套餐❇️泰式鲜虾青木瓜沙律清爽口感非常适合做开胃前菜,酱汁唔会太酸,仲有5,6只海虾系入面呀!❇️椰皇椰青鸡汤(2人)汤底带点椰子味,加上鸡件肉质鲜嫩,整体口感唔错!!❇️小食拼盘(2人)尤其猪颈肉,味道腌得刚刚好。又有小食虾片 ,又脆又香口,一片一片停不了手。❇️A.S.T. 招牌火山骨(辣)半份+HK$ 68火山骨系人气推介,排骨煮得好腍,啲肉易离骨,味道带点微辣好开胃。❇️马拉盏通菜好香又惹味,平时食既虾酱通菜无咁咸。食下D菜先可以中和返食肉既肥腻,感觉比较健康。❇️三色芒果糯米饭+HK$ 42辣辣辣嘅三色糯米饭同甜芒果,芒果冻冰冰唔酸,加埋香浓椰汁一流。糯米饭烟韧不黏口。❇️柠檬蜜(热)HK$ 15❇️清迈瀑布(冻)HK$ 30个人黎讲觉得都几低食,碟头比九龙城泰菜还多,食到最尾,个糯米饭都要分几次食🤣。
❇️2人套餐
❇️泰式鲜虾青木瓜沙律
汤底带点椰子味,加上鸡件肉质鲜嫩,整体口感唔错!!
辣辣辣嘅三色糯米饭同甜芒果,芒果冻冰冰唔酸,加埋香浓椰汁一流。糯米饭烟韧不黏口。 ❇️柠檬蜜(热)HK$ 15
❇️清迈瀑布(冻)HK$ 30