2023-12-08
今日同大家去试一间隐世台式Cafe小店。呢度位置系the wave 再行入少少,店内装修都几靓,而且空间感十足,坐得舒服。呢度主打芋泥甜品同吐司,而芋头都系采用台湾大甲同高树芋头,够哂香浓👍🏻。今次我就叫左呢一款「芋泥肉松蛋吐司」。系面包中间放只太阳蛋🍳,一大球芋泥同肉松。芋泥口感绵密,因为入面保留左D芋头粒,食落都有D口感👍🏻,配埋肉松食落几咸香。可惜上菜时蛋黄漏汁,所以口感有点干😯。同埋吐司可以再烘一烘会更香。呢个餐都有薯条同沙律🥗菜,一D都唔马虎😂。朋友叫左呢一款「蟹肉蟹籽明太子意粉」,味道都唔错👍🏻,食落口感creamy。蟹肉蟹籽份量都唔少。明太子又唔会过咸,味道柔和,唔会太浓烈👌🏻。难得嚟台式Cafe,一定要试埋碗手作甜品。我地拣左呢一碗「三色芋圆仙草冻」,上面除左有一大球新鲜芋泥,旁边放左红豆同芋圆,芋圆几大粒,口感烟韧弹牙,仲带点芋头香气。下面放左仙草冻,口感较弹牙,配埋糖浆,食落甜蜜蜜🥰。整体感觉都唔错👍🏻,芋泥几香几有口感,意粉同仙草冻都OK,大家经过观塘都不妨一试~