今晚系屋企附近比我发现左呢间系工厂区入面既高质日本野,主打厨师发办铁板烧!超耐无食铁板烧,就同妈妈去食喇。呢度好好生意,吧台坐满人,我地唯有坐下面既四人台。呢度有两款传统Omakase,分别系烁雨($1380)、焰月($980),有齐前菜、寿司、刺身、手卷、甜品。另外一款就系全套都系铁板烧,$528有二人份量,咁抵我地就当然拣左呢款,再另外加左刺身8点($288)。首先上既系胡麻酱沙律同埋昆布汤开开胃。鳕鱼,啱啱烧起既鳕鱼热辣辣。用左适量盐同胡椒,啱啱好带出鳕鱼既鲜味!肉质嫩滑,仲有啲胶质添。广岛蚝,配埋啲蒜炒樱花虾,味道十足,好惹味!广岛蚝煎完既外皮入面系超滑溜既蚝肉,一啲都唔腥!鹅肝多士,多士用牛油煎过微脆,上面系入口即溶,而且飘来阵阵引人入胜既香气既鹅肝,口感超丰富!薄切安格斯牛肉,有四件,入面包住啲生蒜。外面油润,入面爽脆,非常特别。菊刺身,呢个另加既刺身拼盘,分别有三文鱼、牡丹虾、油甘鱼、八爪鱼、吞拿鱼赤身、带子、鲷鱼。份量十足,好鲜,无雪藏味,好厚切,啖啖口,大满足!炒杂菜,分别有芽菜、红萝卜丝、椰菜、小棠菜,另外上四块鸡髀菇。杂菜切丝,所以啖啖都有唔同既菜。味道好有牛油香

呢度有两款传统Omakase,分别系烁雨($1380)、焰月($980),有齐前菜、寿司刺身、手卷、甜品。另外一款就系全套都系铁板烧,$528有二人份量,咁抵我地就当然拣左呢款,再另外加左刺身8点($288)。

首先上既系胡麻酱沙律同埋昆布汤开开胃。
沙律
昆布汤

鳕鱼

广岛蚝

鹅肝多士、薄切牛肉

菊刺身

鸡髀菇
杂菜切丝,所以啖啖都有唔同既菜。味道好有牛油香。
炒杂菜

鸡蛋炒饭,真系已经九成饱所以都只能食半碗了。炒得粒粒分明,新鲜炒起香喷喷。
炒饭

呢度两个厨师,一个侍应,密密加水而且上菜又会介绍菜式,同食客大家有讲有笑。呢度系鸿图道同骏业街交界既一间地舖,地方阔落无压逼感,果然系观塘一个难得既好地方。
2019-10-19
沙律