2023-06-08
平日嘅观塘多人都癫,但星期六日就系另一番景象!🌺Weekend 唔知去边好,就试下去观塘工厦揾间餐厅静静哋坐下,估唔到唔止食物有水准,连环境同装修都好靓!❤️呢间法式餐厅假日无乜人,面积又大,装修走法式路线,非常宁静,好有 feel!🧑🏻🍳菜式由蓝带厨师主理,但假日 lunch set 唔算好贵,主菜百几蚊有交易,性价比几高!🫕+$40升级套餐可以加配汤同饮品,再加多 $18仲可以转龙虾汤,味道好浓郁鲜甜,仲好 creamy 𠻹!而杂菜汤微酸带少少甜,好啱夏天饮。不过比我再拣的话,我都会转龙虾汤,值得 encore!🍖西班牙lberico猪鞍配忌廉菠菜苗($178)猪鞍外面煎得几香,明明好厚肉,但都仲好软腍,有肉汁,值回票价!而旁边嘅忌廉菠菜苗就咁食好浓郁,沾猪鞍一齐食又好淡滑,好夹!而薯条系幼身嘅,比较脆口。🥘法式红酒炖牛脸颊 ($168)脸颊炖得好腍,一丝丝嘅肉好易分开,下面有满满嘅薯蓉垫底,两者都吸收晒又浓又惹味嘅酱汁,非常出色!就算系大大旧嘅肉,都好啱我呢个最近牙痛嘅人食,呵呵~🍰法式千层酥配时令水果 $48喺 OP 揾到呢间餐厅嘅时候,最吸引我嘅就系甜品,所以就算几饱都叫咗个
龙虾汤
西班牙lberico猪鞍配忌廉菠菜苗
西班牙lberico猪鞍配忌廉菠菜苗
🍖西班牙lberico猪鞍配忌廉菠菜苗($178)
法式红酒炖牛脸颊
法式红酒炖牛脸颊
🥘法式红酒炖牛脸颊 ($168)
法式千层酥配时令水果
🍰法式千层酥配时令水果 $48
喺 OP 揾到呢间餐厅嘅时候,最吸引我嘅就系甜品,所以就算几饱都叫咗个法式千层酥配时令水果,摆盘精致,千层酥好松化,每层都夹有密瓜、士多啤梨粒粒,色彩缤纷,酸酸甜甜,唔止 IGable,仲好好食!
玛德莲
🥠玛德莲
可能系法式餐厅,唔止服务好正式,餐后仲会额外送小甜点畀你食,好高级咁!迷你版玛德莲细细笠,金黄色好精致可爱,啖啖杏仁味,令呢一餐变得好完满!
Flamingo
🍹Flamingo
饮唔就叫咗两杯 mocktail,Flamingo 水果味比较重而有层次,清甜开胃!
Virgin Mojito
🍸Virgin Mojito
薄荷同青柠嘅味好出,清新解渴,好啱咁热嘅天气消消暑!