2019-03-22
今次小编就去左位于马湾诺亚方舟既丰盛阁Harvest Restaurant, 有生以来第一次入马湾!!交通方面并唔系想像中咁麻烦,搭地铁到青衣站行到C出口,搭NR330巴士大概15-20分钟左右,第一个站落车行5分钟就会见到诺亚方舟丰盛阁啦。/小编好开心被安排坐了靠近海景位置,兼望到青马大桥和汀九桥景色,餐厅总面积都认真几大,座位与座位之间既距离唔会话太近,好适合惊无私隐既朋友仔。佢地装修主要走比较温暖舒服但又不失大礼,咁既景色咁既装修令小编身心舒畅。海鲜:餐厅主要提供了四款海鲜,分别为长脚蟹、青口、新鲜海虾、同埋翡翠螺。小编真系要卑个顶呱呱卑佢地,佢地Refill海鲜速度真系小编见过最快。开始唔够5分钟长脚蟹我连蟹壳都见唔到。但是等左唔够5分钟,佢地又从厨房摞一大盘长脚蟹出黎,值得赞!大家食过自助餐都知道,大多数冷冻海鲜都系得肉质双弹但无其本身味道,但四款佢哋提供海鲜都十分鲜甜唔系讲经,小编食左几轮痴线!寿司:佢哋都有一个刺身吧,提供现切新鲜刺身,八爪鱼脚、鲷鱼和吞拿鱼。如果钟意食寿司既朋友仔,佢地有入口即化火炙三文鱼和玻璃虾,小编同友人啪左几左十几旧。熟食款式:十分配合主题 「情迷
熟食款式:十分配合主题 「情迷葡萄牙」,正宗葡萄牙烤乳猪、咖喱葡国鸡、葡式焗青口、红烧猪串骨、盐烧香草和牛舌等等出面极之少见既菜色。仲有难得一见既猪脚姜,小编见到劲多妈妈同婆婆排左几轮。最重要既是佢哋居然提供浓郁芝士煲加多款配菜!其中有一个细心位佢哋将烧烤吧放系户外,令到成间餐厅唔会太大阵烧烤味。
甜品:款式丰富既芝士蛋糕、椰汁西米糕、啫喱杯、木糠布甸可谓自助餐既常客。但即场即做既法式薄班戟同埋蛋白梳乎里就比较特别。雪糕牌子就系Dreyer’s。
小编强烈建议大家食完,可以去下面既沙滩散散步消化下,吹住海风倾下心事真系一日既完美落幕。食自助餐唔一定要去铜锣湾、旺角、尖沙依d地方既,去下马湾远离烦嚣望下靓景都系不错选择。